Balatonalmádiba érkezik a Betlehemi Békeláng

Balatonalmádiba érkezik a Betlehemi Békeláng

2019-ben Balatonalmádiban egy lokálpatrióta házaspár fejébe vette és kijárta, hogy közvetlenül Linzből – ahová a láng repülővel érkezik Betlehemből – hozzák el a békesség szimbólumát, a Betlehemi Lángot. A láng december 22-én 16:00-kor érkezik meg, így a balatonalmádiak erről gyújthatják meg negyedik adventi gyertyájukat.

 

A Betlehemi láng újkori története a szomszédos Ausztriában kezdődött 1986-ban. Valójában nem a cserkészek indították (középkori elfeledettsége után) útjára, akik azóta is az egész világon terjesztik, hanem Linz város egyik televíziós karácsonyi műsorának alkotói. Akik ezzel próbálták felhívni az emberek figyelmét egy sérült gyerekek megsegítésére szervezett rendezvényre.

Azóta minden évben, advent kezdetén Betlehemben, a Születés Barlangjában ünnepélyesen meggyújtanak egy gyertyát, amelyet azután egy kiválasztott, osztrák gyermek indít el világ körüli útjára. A láng ezt követően lámpásba zárva repülővel érkezik meg Ausztriába, ahol az osztrák televízió linzi stúdiójában fogadják és egy nagyszabású, zártkörű ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek küldöttségei. A betlehemi láng szállítása a legváltozatosabb módon, különböző közlekedési eszközökkel, de akár gyalogosan is történik, majd az otthonokban, templomokban, közintézményekben, vagy az ünnepek alatt is nyitva tartó szolgáltatóhelyeken (éttermekben, kávézókban) hirdeti a békét és békességet karácsony idején.

Az esemény Facebook oldalán közzétett felhívás szerint a Betlehemi láng továbbadása az embertársainkhoz fordulás jele. A szervezők célja, hogy a város és környező települések minden polgárához eljusson a béke, a békesség üzenete.

“Vigyük haza minél többen! Adjuk tovább szomszédainknak, barátainknak, egyházainknak, városaink politikai vezetőinek, vigyük tovább kórházakba, öregek otthonába, menekült- vagy hajléktalanszállókra, mindenhová, ahol éreztetni szeretnénk az emberekkel, hogy felelősséggel tartoznak embertársaikért, de nincsenek egyedül és szeretjük őket” – olvasható a bejegyzésben.

 

 

Forrás: hirbalaton.hu   Fotó: balatonalmadi.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Ötezren költöztek a Balaton mellé

Szembeötlően gyorsult fel 2020-ban a legnagyobb magyar városok populációjának csökkenése, ugyanekkor viszon
Elolvasom

Hirdetés

Az ország legvirágosabb kis faluja a déli parton tündököl

Buzsák, a déli part pincesorral is rendelkező kis ékköve olyan csinosításon esett át az utóbbi évek során,
Elolvasom

Mikor lesz vége? Újabb giga-lakóparkot terveznek Zamárdiba, a helyiek petíciót indítottak

A komplexum látványtervei a partneri véleményezésre szánt tervezetben tűntek fel először, ám a tervek meg
Elolvasom