Balatonföldvár új kikötőjét kifogásolja a Nők a Balatonért Egyesület

“Ne építsen a Balabo Kft. kikötőt a balatonföldvári nyugati strand partjára!” – olvasható a Nők a Balatonért Egyesület által kiadott közleményében.

Az egyesület hivatkozik a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tavaly év végi tanulmányára is, amely szerint az egyre nagyobb számú kikötőfejlesztés is veszélyeztetheti, pusztíthatja a parti, partközeli élővilágot. A kikötők fejlesztése ráadásul nemcsak az élővilágra, hanem a tó üledékvándorlására, sőt áramlataira is jelentős (nem csak lokális) hatással lehet, ami összességében a tó állapotának romlását okozhatja.

Ennek szellemében kér jogorvoslatot a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület a bíróságtól a hatóság végleges határozata miatt. A határozat szerint a tervezett tevékenység megvalósítása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás. A Balabo Kft. Előzetes vizsgálat című tanulmánya – bár célja a fenti megállapítás alátámasztása – nem igazolja ezt a sommás megállapítást – a NABE szerint.

A közlemény hangsúlyozza, a kritikus kérdés, az iszaposodás vizsgálata kifogásolható, mert nem reprezentatív adatok alapján készült: évtizedekkel ezelőtti mederdomborzati adatok és a keleti medence széladatai alapján számoltak. A tiltakozó és pert indító civilek sérelmezik, hogy a kikötő tervezéséhez annak ellenére kezdtek hozzá, hogy a balatonföldvári Helyi Építési Szabályzat taxatíve rögzíti, hogy a strand területe nem csökkenthető, funkciója nem változtatható. Márpedig ha a kikötő megépül, akkor a jelenlegi strand partjáról tilos lesz a Balatonba lépni, azaz megszűnik a strand.

A perindító beadvány itt érhető el.
Forrás: aquamagazin.hu

Kapcsolódó

Közel 17 ezren kapcsolódtak ki ősszel a zánkai Erzsébet-táborban

Háromnapos, kétéjszakás turnusokban összesen mintegy 17 ezer gyermeket fogadott az Erzsébet a Kárpát-medenc
Elolvasom

Hosszabb lesz az iskolai téli szünet idén a spórolás miatt

Hosszabb téli szünettel lehet számolni az iskolákban a korábbi évek gyakorlatához képest: december 22-től
Elolvasom

A lakosság segítségét kéri a BLKI a halak vándorlásának feltérképezéséhez

Duzzasztók, zsilipek és gátak milliói aprózzák fel a vízi ösvényeket, ami megnehezíti a halpopulációk term
Elolvasom