Balatoni faj is versenyben van az év hala címért 2021-ben

Jövőre is meghirdeti az év hala versenyt a Magyar Haltani Társaság az őshonos halfajtáinkat népszerűsítendő. Három faj esélyes a címre: az angolna, a jászkeszeg és a fürge cselle.

Hirdetés

Az angolna alakját és mozgását tekintve is kígyószerű, a méteres hosszt is elérő, különleges halunk. Annak ellenére őshonos, hogy a Sargasso-tengerben ívik, mert eredetileg természetes úton jutott vizeinkbe. Amióta a telepítése megszűnt, ritkán kerül elő, és Európa más tájain is megfogyatkozott.

A fürge cselle kicsiny halunk, maximum 8-10 centisre nő meg. Eurázsiai elterjedésű faj, mely főként a hegy- és dombvidéki patakokban él, de ott sem általános. A férgektől a vízbe hulló rovarokon át az algákig és a növényi részekig, magvakig mindent elfogyaszt, ezért még a nagyon kis vízhozamú, igen szerény táplálékkínálatú vízfolyásokban is képes fennmaradni. A környezeti változásokra azonban érzékeny, állományai visszaszorulóban vannak, ezért védett.

A jászkeszeg ezüstös pikkelyű, rendszerint vöröses alsó úszókkal díszelgő, áramláskedvelő faj, főként a kisebb-nagyobb folyók alföldi és dombvidéki szakaszait kedveli. Ennek köszönhetően a jelentősebb vízfolyásokban és csatornákban az ország egész területén számítani lehet rá, ahogy a gyakran átkeveredő, felfrissülő tavakban is, mint amilyen a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkaság. Főként kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozik, s nem ritkák a 30 centit meghaladó példányai. Húsa szálkás, de sütve és főzve egyaránt ízletes.

A teljes cikk itt elolvasható.Forrás: nlc.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó

CéleGYENESben a fejlesztések

Az országban a turisztikai célpontok fej-fej mellett adnak hangot fejlesztéseikről, a szektor nagy erőkk
Elolvasom

MÁV: szombattól elérhető a Balaton24 és a Balaton72 jegyek Duo változata

A Balaton környékére látogatók újabb jegytípusok közül választhatnak: szombattól elérhető a Balaton24 és a 
Elolvasom

Balatongyörökön is kezdődhet a „Tisztítsuk meg az Országot!” program megvalósítása

A Belügyminisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” pr
Elolvasom