Brutális, 5 és fél milliós bírságot szabtak ki egy balatoni orvhorgászra

Brutális, 5 és fél milliós bírságot szabtak ki egy balatoni orvhorgászra

Az egyik visszaeső szabálysértőt a pénzbüntetés mellett 15 évre tiltották el a horgászattól.

Két notórius orvhorgászt semmi sem tart vissza a Balatonon attól, hogy újra kiüljenek pecázni a partra. Mindkettőjüket horribilis bírságra büntették és hosszú évekre eltiltották a horgászattól, ők azonban erre fittyet hányva újra és újra megpróbáltak halat fogni. Cs. G. balatonlellei lakost 5,5 millió forintra büntették és 15 évre elvették az engedélyét, míg F. Gy. balatonfűzfői lakos a tavaly összeszedett 2,2 milliós büntetését fejelte meg most újabb 1,4 millióval – számolt be a pecaverzum.hu.

A kettő, mondhatni rettenthetetlen orvhorgásszal már számtalanszor meggyűlt a baja a balatoni halőröknek és a halgazdálkodási hatóságnak. Cs. G. balatonlellei lakost 5.488.789 forintos halvédelmi bírsággal és 180 hónapos, azaz 15 évnyi horgászattól való eltiltással büntette meg a Somogy Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság. Ezek a tételek hatszori elkövetésből jöttek össze, és mindegyik 2023-ban történt. 

Cs. G.-nek tavaly áprilisban vonták be az állami jegyét, amiért a kifogott halakat nem vezette be a fogási naplójába. Ezt követően augusztus 27. és október 28. között ötször kapták el a halőrök, a bírságok összege pedig egyre nőtt és halmozódott, így jött ki az 5,5 millió forint.

Cs. G. nem szándékozik kifizetni a summás összeget, méghozzá a táplálékszerzésre, mint emberi alapjogra hivatkozva.

A másik hírhedt orvhorgász F. Gy. Balatonfűzfőn lakik, és tavaly júniusig négyszeri elkövetésével 2.225.475 forintos fizetnivalót szedett össze, és 100 hónapra, azaz 8,33 évre eltiltották a horgászattól.

Egy évig nem érkezett róla hír, azonban most megint elkapták, és komoly bírságot varrtak a nyakába ismét. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára pár napja felkerült halgazdálkodási hatósági határozatból kiderül, hogy idén április 23-án Balatonkenese térségében érték tetten a halőrök.  

A többszörös eltiltás hatálya alatt, engedély nélkül horgászott és 2023-ban rekordbírsággal sújtott F. Gy.-t most sem kímélték, és visszatérését 1.436.490 forintos halvédelmi bírsággal, valamint 54 hónapos horgászattól való eltiltással „díjazták”. 

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a Pecaverzum korábbi sajtómegkeresésére azt írta, amennyiben a szabálysértő a bírság megfizetésének nem tesz eleget, a hivatal a bírsághatározatokat a végrehajtó hatóságnak átadja végrehajtásra. Azt is közölték, hogy örökös eltiltás nincs a horgászatban, a halvédelmi bírságnak azonban van felső határa, ez 2 millió forint. 


(A kiemelt kép csak illusztráció)

Forrás: pecaverzum.hu
Fotó: haldorado.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom