Brutális áron várják a balatoni szállások a nyaralókat

Brutális áron várják a balatoni szállások a nyaralókat

A koronavírus járvány gazdasági hatásai és a külföldi utazások korlátozása fenekestül forgatták fel a hazai gazdasági viszonyokat. Eklatánsan példázza ezt, hogy egy szimpla balatoni nyaralás egy család számára alsó hangon is több százezer forintra rúg, de nem ritkák a félmillió forint fölötti apartmanok sem. Egészen extrém eset, de akad olyan szállás is, amely két hétre meghaladja az egymilliót.

“Öt éve járunk ugyanahhoz az aparmanoshoz Széplak-alsóra, eddig mindig maximum 250-270 ezer forintból megúsztuk a szállást két hétre így július vége – augusztus eleje körül. Most viszont a hölgy májusban 700 ezret mondott, de csak azért, mert visszajáró vendégek vagyunk… Több más balatoni szállást is megnéztünk, de ennyi pénzért nem volt olyan, ami megfelelt volna az igényeinknek (vagy messze volt a part, vagy szűkös lett volna két gyerekkel)” – írta a pencentrum.hu-nak Dávid a minap.

Egy másik olvasójuk szintén két hétre szerette volna kibérelni ugyanazt az apartmant, mint az előző években, ám ő a szokásos 350 ezres ajánlat helyett egymilliósat kapott. Végül nem utazott sehová. Sokan különböző fórumokon panaszkodnak: “Nem csak a Balatonnál (szálltak el az árak), szinte mindenhol, az országba, dupla árak a tavalyihoz képest, sajnos.Nagyon durván emelkedtek az árak. Minden évben lejárunk és egyértelműen sokkal magasabbak az árak, a minőség viszont romlott.Mi is néztük az árakat, dobtunk is egy hátast!”

“Sajnos nagyon megemelkedtek az árak. Sokan nem mernek külföldre menni, plusz a SZÉP kártyát el ‘kell’ költeni. Ami engem az áremelés mellett zavar, hogy a minőség viszont köszönő viszonyban sincs az árakkal. Még február elején kerestünk, alig találtam normális szállást. A legtöbb helyen nem volt légkondi, se mosogatógép, se mosógép. A bútorok nagyrésze régi, minimum 15-20 éves, a konyhai dolgok szedett-vedettek, a fürdő is régi. Persze van aki azt mondja, alig van az apartmanban, jó neki ez. Én ha elmegyek egyszer nyaralni, nem akarok rosszabb helyen lenni, mintha otthon lennék, főleg ha vacak az idő, s többet kell a szálláson lenni” – írta Ágnes, egy rendszeres utazó.

Persze, nehéz ez a szezon mindenkinek, aki valamilyen formában érintett a turizmusban, nem csak itthon, az egész világon, és az áremelkedés nem újdonság,  minden évben tele van a sajtó, hány százalékkal kúsztak fel az árak. Te idén tényleg túllőttek a célon a szállásadók, vagy ezek csak egyedi, kirívó esetek?

A fenti tapasztalatokat megerősítette a Pénzcentrumnak Bártfai Endre, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának mesteroktatója. Viszont mivel 2019-es árakhoz nehéz hozzáférni, szinte lehetetlen, ezért nagyon nehéz konkrétumokkal előállni. “Meggyőződésem, hogy az áremelés egy normális piaci reakció. Idén a belföldi turizmuson van a hangsúly: a SZÉP kártyára feltölthető extra pénzekkel is ezt akarják erősíteni. És ezekre az extra pénzekre reagálnak a szállásadók, hiszen aki a kártyával utazik, az kevésbé árérzékeny, mit az, aki a zsebből állja, készpénzzel fizet a szolgáltatásokért. Tehát a SZÉP kártyáknak lehet egyfajta árfelhajtó hatásuk.

De tényleg megdöbbentő, mert én is azt hallottam, hogy egyes helyeken legalább másfélszeresükre drágultak a szállások árai a Balatonnál. Ugyanakkor a megnövekedett belföldi kereslet is lehet az áremelések oka, ami szintén egy normális piaci reakció” – mondta el a szakember.


Fotó: femina.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Vegán bundáskenyér és új bagelező is az Év strandétele döntősök között

19 nevezett étel közül megvan az a 7, ami versenybe szállhat az Év Strandétele 2021 címért a Balatoni Kör á
Elolvasom

Hirdetés

Elhalasztották a szombati 39. Lidl Balaton-átúszást

A várható kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elhalasztották a szombatra tervezett 39. Lidl Balato
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent László emlékhely, Somogyvár

A tágabban értelmezett déli part meglehetősen gazdag kulturális és történelmi örökségét gyarapítja a somogy
Elolvasom