Csaknem száz film az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon

Csaknem száz filmet vonultat fel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyet június 7. és 10. között rendeznek meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programba illeszkedve.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a fesztivál csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az EKF-programok révén a kulturális és kreatívipar központjává kívánják tenni a térséget, erre szolgálhatnak a Magyar Mozgókép Fesztivál eseményei is.
    

Hozzátette, hogy a fesztivállal, amelynek szervezői kiemelkedő programkínálattal készülnek az idei EKF-évben, a régióba akarják hozni a magyar filmipart is.
    

Mint rámutatott, a fesztivál jó eszköze a közösségépítésnek is, hiszen alkalmat ad az alkotók és az érdeklődők találkozására.
    

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy április 30-án ünnepeljük a magyar film napját annak emlékére, hogy 122 évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar mozgóképet, A táncz című filmet.
    

Káel Csaba kiemelte, hogy a júniusi fesztiválon az új magyar alkotások legjavát vonultatják fel.
    

Csáky Attila fesztiváligazgató elmondta, hogy a nyitónapon A nemzet aranyai című dokumentumfilmet vetítik, amely a magyar vízilabda-válogatottról szól. A fesztiválon minden esztendőben újravetítenek egy-egy klasszikus filmalkotást, ebben az évben Fehér György Szürkület című filmjét is láthatja a közönség Haumann Péter főszereplésével.
    

Csáky Attila hozzáfűzte, hogy ötszáz forintos jegyek válthatók majd a filmekre, ezen kívül lesznek szakmai és kedvezményes bérletek is.
    

A fesztiválon, amely filmbemutatók és vetítések mellett szakmai programokkal és közönségtalálkozókkal is várja az érdeklődőket, az alkotások hét kategóriában versenyeznek, a díjátadó a rendezvény záró napján lesz.
    

A díjakról ötfős szakmai zsűri dönt majd, amelynek elnöke Koltai Lajos filmrendező lesz, tagjai pedig Bakos Katalin szerkesztő-rendező, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer és Vecsernyés János rendező-operatőr.
   

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivál részletes programját a szervezők később ismertetik.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó

Balatoni kempingezőket, fesztiválozókat fosztott ki egy román férfi

Kempingekben és fesztiválokon sátorban alvó magyar és külföldi állampolgárok értékeit lopta el az a román
Elolvasom

Átadták Balatonudvari megújult csónakkikötőjét

Átadták pénteken Balatonudvari csónakkikötőjét, amely mintegy 100 millió forint ráfordítással újult meg. -
Elolvasom

„Sétáló Utca Zene” programsorozat indult Keszthelyen

Zenés nyári estékkel csalogatja az érdeklődőket Keszthely belvárosába a Goldmark Károly Művelődési Központ
Elolvasom