Díjat nyert a környezetünk hanyatlásának megállításáért felelősséget vállaló A Tiszta Erdőkért Egyesület

A Kiemelt Példamutatás a Környezetvédelemben 2021. díjat az a Virágozz és Prosperálj Alapítvány adományozta, melynek célja divatba hozni az értékeket, az etikát.

Napjaink rohanó világában, a digitalizáció korában egyre inkább háttérbe szorul környezetünk gondozása, ápolása, védelme is. Az erkölcsi értékek hanyatlását egyre szélesebb körben is megtapasztalhatjuk, érezhetjük mennyire súlyos kihívások elé állítja nem csak társas kapcsolatainkat, hanem az élet egyre átfogóbb területeit, környezetünk, a természet csodáit is.

A Somogy megyei A Tiszta Erdőkért Egyesület éppen azzal a céllal jött létre 2017-ben, hogy visszahozzák az erényetika alapú gondolkodásmódot, ami régen megvolt, de mára kiveszni látszik. Szilágyi Péter, az egyesület alapítója szerint „Az ember nem kisebb feladatot kapott a világban, minthogy viselje gondját és őrizze meg, vigyázzon arra a környezetre, ahová helyeztetett, s amely egyben az életteret jelenti számára. Az erdővel való törődés, a tisztaság megőrzése a közösségi, közjó alapú szemlélettel függ össze. Közös kincsünk a tiszta erdő, Somogy Magyarország kertje.”

Az egyesület Balaton környékén élő, olyan jó szándékú embereket buzdít cselekvésre, akik tevékenyen kiveszik a részüket az erdők tisztításában, gondozásában. Megszabadítják a természetet a szeméttől, lerakott törmelékektől és egyéb illegális hulladékoktól. A díj alapítója kiemelt fontosságot tulajdonít környezetünk, Földünk megóvásának is, ezért találta érdemesnek A Tiszta Erdőkért Egyesületet a Kiemelt Példamutatás a Környezetvédelemben 2021. díjra.

Az egyesület munkásságában is megmutatkozik, hogy a jó példamutatás ereje mennyire meghatározó, és ösztönző hatással van az emberek gondolkodására, tevékenységeikre. Állandó önkénteseik száma mára már 20-40 főre emelkedett. Szilágyi Pétert büszkeséggel tölti el, hogy a tömeges információáradat mellett meg tudja szólítani, aktivitásra tudja bírni a fiatalabb generációt is. Ezzel a gyerekek megtapasztalják, és szembesülnek a környezetvédelem jelentőségével és azzal, hogy mit okoz, ha nem viseljük gondját Földünknek.

Novák Antóniát, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány elnökét hasonló gondolat ihlette, amikor elindította a Mutass Jó Példát! kampányt: Fontosnak tartja, hogy olyan értékek legyenek közvetítve a társadalom felé, amelyek pozitív ráhatással bírnak az emberek hétköznapjaira, boldogulásukra. Meggyőződése, hogy a jó példa követésre méltó.Kapcsolódó

Kerékpárút kapcsolja majd össze Fonyódot és Csisztafürdőt

Kezdetét vették annak a Balatoni Bringakörhöz csatlakozó, mintegy 10 kilométer hosszú bicikliútnak az épít
Elolvasom

Ismét látogatható a Kereki vár

Ismét látogatható a Somogy megyei Kereki vár, amelynek környezete egy 213,2 millió forint támogatású turisz
Elolvasom

Törölték a Hervis Balaton-átevezést

A szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség - tekintettel a nevezők biztonságára - csütörtökön úgy döntött, hogy
Elolvasom