Durva árverseny a csopaki kikötőért

Durva árverseny a csopaki kikötőért

Éles árverseny alakult ki a csopaki kikötőért: a szerdán záruló árverésen 52 millió forintról indult a licit, ami kedden délután már 464 milliónál járt – írja a napi.hu. Az állami többségi tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. több értékes ingatlana is kalapács alá került, köztük van a balatonszemesi Hattyú Kemping, a balatonboglári Sellő Kemping és a siófoki Hotel Móló is.

A csopaki közforgalmú hajó- és vitorláskikötőt a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) megbízásából a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) hirdette meg eladásra, az ingatlanra szeptember 21. és október 21. között lehet licitálni az Elektronikus Aukciós Rendszerben.

A Balaton-parti ingatlan iránti rendkívüli érdeklődést mutatja, hogy a kikiáltási ár 52 millió forint volt, a legjobb ajánlat azonban már közelít az irányár tízszereséhez, a licit kedd délután 464 270 000 forintnál járt.

Az árverési hirdetmény szerint a 2,8 ezer négyzetméteres kikötői telken a jelenlegi építési övezeti besorolás szerint 2 százalékos a beépíthetőség, építmény 4,5 méter magasságig építhető. A területen egy utasforgalmi iroda is áll. A közforgalmú mólónál egy hajó köthet ki, a vitorláskikötő részen pedig tíz kishajó. (A személykikötő rész nem zárható el a gyalogos forgalom elől.) A kiírás nem tartalmazza, hogy a nyertesnek a jövőben közforgalmú kikötőként is kellene használni a területet.

A tavaly nyáron tőkeemeléssel többségi állami tulajdonba – a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ) – került Bahart vagyonának (kikötők, hajók, szálloda, kempingek) kiárusításáról tavasszal döntöttek egy reorganizációs terv alapján. A tiltakozó helyi önkormányzatoknak annyit sikerült elérniük, hogy bizonyos feltételekkel három kikötőt, a balatonkenesei, a balatonudvari és a balatonakali kikötőt eladás helyett 25 évre megkaptak ingyenes használatba. (A településeknek egyebek mellett fenn kell tartaniuk a kikötők közforgalmúságát, állniuk kell a fenntartás és a szükséges engedélyek beszerzésének költségeit).

A három település mellett Csopak is ígéretet kapott arra, hogy használatba veheti a kikötőjét, de az önkormányzatnak nem sikerült megegyeznie a Baharttal, mivel az csak a kikötő egy részét (a betonmólót) adta volna át, a vitorláskikötőt és a többit, amely közparkként fontos lett volna a községnek, továbbra is értékesítésre szánta az állami cég – írta meg szeptemberben a Népszava. A lapnak a polgármester, Ambrus Tibor akkor azt mondta, megpróbálják megvenni a területet, Csopaknak ugyanis fontos a kikötő, tervük van a hasznosítására. A polgármester a lakosság és civil szervezetek segítségét is kérte, hogy a területet továbbra is közparkként használhassák, többlet építési jogot ne adjanak a területnek. Az MNV árverési pályázatában ugyanis már nem feltétel, hogy a nyertes közforgalmú kikötőként is üzemeltesse a területet.

Forrás: napi.hu
Fotó: csopak.hu

Kapcsolódó

Sok helyen drágulnak a strandbelépők is

Múlt héten már volt, hogy 30 fok fölé is kúszott a hőmérő higanyszála és rohamosan közeledik a strandszezon
Elolvasom

Sport, zene és a bor lesznek a hét kulturális alappillérei

Kultúrából ezen a héten sem lesz hiány. Koncertek, színház és előadás egyaránt részeit képezik a palettának
Elolvasom

Letartóztatták a marihuánával kereskedő fiatalokat

A Kaposvári Járási Ügyészség indítványt tett annak a két Balaton-parti fiatalnak a letartóztatására, akik h
Elolvasom