Egy vidra szállásolta el magát egy fonyódi autó motortérben

Egy vidra szállásolta el magát egy fonyódi autó motortérben

Kisebb rágcsálókról, ragadozókról már mindenki hallott, de vidrára senki nem számított a motorháztető alatt.

A Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park őrszolgálatát, hogy a 7-es főút melletti autószerviznél vidra költözött az egyik autó motorterébe. „Kollégánk a helyszínre sietett és bár meglehetősen furcsának tűnt az eset, de megállapította, hogy valóban egy fokozottan védettnek számító vidra (Lutra lutra) került bajba” – számolt be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a január 10-én történt esetről.  A nemzeti park beszámolója szerint a befogására tett kísérlet során kiderült, hogy a vidra már rutinos motortér látogató lehetett, mert meglepő rutinnal mászott egyik autó motorteréből a másikba, majd pedig egy szemvillanás alatt megtalálta a Balatonhoz vezető utat – tudósított a ritka esetről a hirbalaton.hu. Téli időszakban gyakori, hogy a hideg beköszöntével nyestek, pelék, egerek költöznek a motortérbe. Na de egy vidra?!

“Hát ez igazán nem jellemző!” – írják. Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Téli álmot nem alszik, vackát a vízhez közeli nádasokba, vagy közvetlenül a tópartba ásott kotorékba készíti. Elsősorban éjszaka aktív, de nyugodtabb helyeken akár nappal is találkozhatunk velük. Tápláléka döntően halakból áll, de rákokat, békákat és apró rágcsálókat is fogyaszt.

A bejegyzéshez fűzött köszönetnyilvánításból kiderül, egész társadalmi összefogás született az ügyben: „Köszönjük az autószerviz munkatársainak és a helyi lakosoknak az állat mentésében nyújtott segítségét! Köszönjük a Fonyódi Rendőrkapitányság munkatársainak, hogy 7-es főút rövid lezárásával biztonságossá tették vidránk átkelését az úton!


Forrás: hirbalaton.hu / BFNP
Fotó: Erdős Sarolta / Mintál Szilvia

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom