Ékfarkú halfarkas jelent meg a Balatonnál

Ékfarkú halfarkas jelent meg a Balatonnál

Ritkaságnak minősülő madárfajra lettek figyelmesek a minap a Balaton környékén. Az északi sarkkörnél költő ékfarkú halfarkas nem túl gyakori vendég Magyarországon, így nem csoda, hogy megjelenését meglepetés övezte.

Az északi sarkkör közelében, a tundrán költő, a téli hónapokat pedig a déli félteke tengereinél töltő ékfarkú halfarkast kaptak lencsevégre a Balaton térségében – tájékoztatott a sokszinuvidek.24.hu.

A madarat Vonyarcvashegyen, Fonyódon, Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen észlelték, később a Baranya megyei Bánfán látták.

Azt, hogy egy madárról van-e szó, nem tudni, ellenben az ékfarkú halfarkasok vonulásuk közben a szárazföld belsejébe csak ritkán vetődnek, ezért is különlegesség, hogy felbukkantak hazánkban.

Bár Magyarországon rendszeres átvonuló madár nyár végén és ősszel, észlelése ritkaságnak számít.

Nevében nem véletlenül szerepel a farkas. Ez a madárfaj nem túl hízelgő latin nevét valószínűleg táplálkozási szokása miatt kapta. Gyakran előfordul, hogy a halat nem maga fogja ki, hanem elrabolja más madaraktól. Addig üldözi a cséreket, sirályokat, szerkőket, míg azok az állandó támadásban elfáradva végül elejtik a zsákmányt, ekkor a halfarkas szépen ráfordul, és a levegőben elkapja az orvul szerzett halat. Az ékfarkú halfarkas a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.

Nyár közepén a Hármas-Körösön figyeltek meg egy öreg halászsast, olyan ritka az állat arrafelé, hogy évente csak pár példányt látni.Forrás: 24.hu
Fotó: Wikipedia
Hirdetés

Kapcsolódó

Ötezren költöztek a Balaton mellé

Szembeötlően gyorsult fel 2020-ban a legnagyobb magyar városok populációjának csökkenése, ugyanekkor viszon
Elolvasom

Hirdetés

Az ország legvirágosabb kis faluja a déli parton tündököl

Buzsák, a déli part pincesorral is rendelkező kis ékköve olyan csinosításon esett át az utóbbi évek során,
Elolvasom

Mikor lesz vége? Újabb giga-lakóparkot terveznek Zamárdiba, a helyiek petíciót indítottak

A komplexum látványtervei a partneri véleményezésre szánt tervezetben tűntek fel először, ám a tervek meg
Elolvasom