Elindult az E-Sailing Bajnokság

Elindult az E-Sailing Bajnokság

2021. február 15-től a magyar e-vitorlás társadalom is kvalifikált a World Sailing által meghirdetett és bonyolított Virtual Regatta versenyekre. Mostantól bárki kipróbálhatja tudását a virtuális pályákon, legyen szó olimpiai helyszínekről, vagy világbajnokságoknak otthont adó pályákról, esetleg az Amerika Kupa futamairól. A versenyzők több hajóosztály közül is választhatnak.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 2020 október 13-i ülésén döntött: hazánk is becsatlakozik a Virtual Regattákba, vagyis abba a World Sailing által üzemeltetett rendszerbe, amelyben több százezer sportoló versenyez. A döntéssel, majd az azt követő, a Nemzetközi Vitorlás Szervezet és a Magyar Vitorlás Szövetség között született megállapodásnak köszönhetően bárki, aki regisztrál a játékba, amellett, hogy pontokat gyűjt szereplésével hazánknak, esélyes lehet a World Sailing által szeptemberre tervezett e-sailing világbajnokságon való részvételre. 

Kezdeti lépések
A játékban való részvételt egy egyszerű regisztrációs folyamat előzi meg, ahol a játékos megadja a regattákon használt nevét (a bajnokság miatt a következő formában: HUN- név ), e-mail-címét és jelszavát.
https://www.virtualregatta.com/en/Ezt követően a Virtual Regatta platform egy, a regisztráció megerősítésére szolgáló kódot küld a megadott e-mail-címre, amivel véglegesíteni lehet a játékban való részvételt. 

Virtuális Vitorlásiskola
A regisztrációt és belépést követően megismerkedhetnek a játékosok az e-vitorlázás alapjaival a „Sailing School” fül alatt. Itt gyakorolhatják a manővereket, bójakerüléseket, vitorlahasználatot, vagy éppen a más hajóval szembeni elsőbbségadási szabályokat sajátíthatják el. A sikeres virtuális vitorlásórák teljesítése után pontokat kapnak a játékosok.

Hajóválasztás
A játékosok többféle hajóosztállyal ismerkedhetnek meg, gyakorolhatnak, tesztelhetik tudásukat. A virtuális kikötőben választhatnak AC 75-ös katamarán, 49er, F50-es katamarán, Barcolana 50-es, Nacra17, Fareast 28r, J/70 , Offshore Racer, Star, Formula 18 vagy Laser közül. A hajó kiválasztása után indulhat az edzés. 

Versenytréningek
A World Sailing előre meghirdetett tréningeket is hirdet különböző hajóosztályokban, ahol minden játékos, igaz még nem élesben, de kipróbálhatja magát a pályán. Ezt a lehetőséget a főoldalon jeleníti meg a program.

Versenyek
Minden regisztrált magyar versenyző, aki részt vesz a World Sailing által meghirdetett Regattákon pontokat gyűjthet a magyar bajnokságra. A ranglista folyamatosan nyomonkövethető. A legeredményesebb versenyzők egy hazai rendezésű bajnokságon mérhetik össze tudásukat, amelyet követően a Magyar Vitorlás Szövetség magyar e-sailing bajnokot hirdet. (a Nemzeti Bajnoksághoz a Szövetség úgynevezett „VIP-Passokat” biztosít) A legjobb(ak) részt vesznek a szeptemberben esedékes, World Sailing által szervezett e-sailing világbajnokságon.

Vélemények az e-sailingről:

Holczhauser András (főtitkár, MVSZ):
„Fontos tény, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség az e-sportot profin kezeli, ezért úgy véljük, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek ebbe a rendszerbe be kell kapcsolódnia.”

Böröcz Bence (nemzetközi versenybíró):
„Amellett, hogy stilizáltan látszik a partszakasz, valós szélviszonyokat biztosít a program, amely a környékre jellemző. Így a szél változása akár irányban, akár erősségben megjelenik a játékban.”

Edelényi-Szabó Viktor (Optimist edző):
„A Virtuál Regatta egy jó lehetőség arra, hogy a gyerekeket játékos módon vezessék be a versenyvitorlázásba. Alkalmat ad ugyanis arra, hogy számos versenyszituációt átnézzenek közösen, hiszen rövid időn belül több futam vitorlázható végig, majd elemezhető.”

Dr Ferenczy Kristóf (vitorlázó/e-sailing versenyző):
„A vízen szerzett tapasztalatok felhasználhatóak, de természetesen teljesen más ez a verseny. A Virtual Regatta világában is nagyon figyelni kell a rajtra, hogy az pontos legyen, emellett akárcsak a való életben fontos a tiszta szél.”

Forrás: porthole.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom