Elkapták a csalót, aki több, mint 60 embert vert át

Elkapták a csalót, aki több, mint 60 embert vert át

64 sértett megtévesztésével szerezte bevételét, illetve akart pénzhez jutni egy férfi, akit a társaival együtt többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hamis magánokirat felhasználásával vádol a Veszprémi Járási Ügyészség.

A vádirat szerint az ügy két fővádlottja, egy 48 és egy 49 éves, baráti kapcsolatban álló, egymás üzleti tevékenységét is ismerő férfi 2009-2010-ben már követtek el bűncselekményeket, melyek miatt a bíróság elítélte őket.

Az ügyészség úgy írja le a 48 éves vádlottat, mint aki jól ismerte magát és a környezetére gyakorolt hatását, és ki tudta használni, hogy megnyerő modora és meggyőzőképessége bizalmat ébreszt az emberekben. Hamar elhatározta, hogy megélhetését a szabadulása után is mások megtévesztésével fedezi.

Kezdetben, bár törleszteni nem akart, magánszemélyektől kért kölcsön, majd a rokonait és korábbi rabtársait bírta rá stróman cégek alapítására, melyek nevében, eleinte önállóan, később a társával együtt, a teljesítés szándéka nélkül, minél nagyobb előleg megszerzése érdekében építési munkákat vállalt.

Nem minden a küllem

A vádlottak a beszállítókat és a kivitelezőket megtévesztették, és a beszerzett anyagok vételárát, illetve az elvégzett munkák ellenértékét csak részben vagy egyáltalán nem fizették ki.

A szálakat mozgató 48 éves elkövető annak érdekében, hogy a leendő ügyfelekkel elhitesse, jól prosperáló vállalkozásokat működtet, Balatonfüreden belvárosi villát bérelt és nagy értékű bérelt gépkocsival közlekedett.

A férfi építési vállalkozóként 2017-től 2019 végéig mintegy 40 sértettet vert át, akiknek összesen közel 63 millió forint kárt okozott.

Profilváltás után az egészségügyben is „szerencsét próbált”

A vádlott 2020 tavaszán, a Covid-19 járvány kitörésekor profilt váltott, és egészségügyi védőfelszerelések kereskedelmével kezdett foglalkozni.

2020 októberéig tizenegy hazai gazdasági társasággal került „üzleti” kapcsolatba, akiknek a bizalmát a kisebb megrendelések teljesítésével igyekezett elnyerni, később viszont már nem fizetett, s ezzel közel 60 millió forintos kárt okozott, illetve 104,6 millió forintot próbált megszerezni.

Állami cégnek kínált nemlétező arcmaszkokat

Ezen túl 2020 áprilisában 10 millió védőmaszkot kínált eladásra egy állami cégnek azzal, hogy 50 sázzalékos, mintegy 1 milliárd 270 millió forint előleg megfizetése után tud csak szállítani.

Fényképes árajánlatot adott, azonban a fotókon lévő, raklapokra csomagolt maszkokkal valójában nem rendelkezett és a beszerzésükre sem volt reális lehetősége. A szerződés megkötésére végül nem került sor, és így az állami cégnek nem keletkezett kára.

Az ügyészség a férfit 64 rendbeli csalással, bűntársait csalásokkal, közokirat-hamisításokkal, orgazdasággal vádolja, amely miatt három vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, míg a társaikkal szemben közérdekű munka, illetve pénzbüntetés kiszabására, valamint az összes érintettel szemben bűncselekménnyel szerzett vagyont érintő vagyonelkobzást indítványozott a Veszprémi Törvényszék felé.

Forrás: napi.hu

Kapcsolódó

Terjed az invazív kvagga kagyló a Balatonban

A Magyar Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (HUN-REN BLKI) munkatársai növekedési és
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség
Elolvasom

Ezért zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

A két pilóta a csodával határos módon sértetlenül úszta meg a példátlan balesetet. - - Az elsődleges é
Elolvasom