Energiahatékony megoldások, melyeket nem csak az otthonunk esetében érdemes bevetni

Energiahatékony megoldások, melyeket nem csak az otthonunk esetében érdemes bevetni

Az energiahatékonyság széles körben ismert fogalom, a hétköznapokban mégis sokszor nem tűnik kézzelfoghatónak. Hiszen mit tehetünk egy emberként vagy egy családként a bolygó energiaigényének csökkentése érdekében? A válasz az, hogy egészen sokat, ezzel ráadásul nemcsak a környezetünknek, hanem a pénztárcánknak is segítünk!

Miért is olyan fontos az energiahatékonyság? 

A legtöbb félreértést talán az okozza, hogy mit jelent az energiahatékonyság. Két azonos működési elven üzemelő autó közül is meg lehet határozni, hogy melyik a hatékonyabb. Sőt, két azonos elven működő, azonos teljesítményű autó közül is lehet az egyik ugyanannyi benzinfelhasználás mellett sokkal gyorsabb, vagy üzemelhet azonos sebességen kevesebb üzemanyagból. A hibrid és elektromos autóknál pedig ez az eltérés még látványosabb lehet. 

De nemcsak a gépjárműipar keresi folyamatosan a fejlesztéseket, amikkel csökkentheti energiaigényét. Lakóépületeink egyre jobban szigeteltek, kialakításuk hozzájárul az ideális hőháztartás fenntartásához. Ezzel nyáron kevesebb hűtést, télen kevesebb fűtést igényelnek. Folyamatosan javul a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás helyzete, valamint folyik a kutatás a hatékony energiaforrások után. 

Ennek pedig több közvetlen hatása is van a hétköznapi életünkre. Amellett, hogy hosszú távon hozzájárul a környezetünk megóvásához, növeli az energiaellátás biztonságát, új munkahelyeket teremt és elősegíti a gazdasági növekedést, nem utolsó sorban pedig a költségeinket is csökkentheti. Az energiahatékonyság növelésének célja ugyanis, hogy kevesebb energiaforrásból ugyanannyi, vagy több energiát állítson elő. 

Hasznos tanácsok energiahatékonyságunk növelésére

Otthonunk energiahatékonyságának növelése költséges feladat, amit nem mindenki engedhet meg magának. A falak szigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtés korszerűsítése jelentős befektetéssel jár, habár hosszú távon ez akár többszörösen is visszahozhatja az árát költségeink csökkentésével. Ha ez nem opció, de már ma szeretnénk tenni valamit a környezetünk és a pénztárcánk érdekében, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni!

Válasszunk közlekedési eszközt tudatosan!

Ahogy korábban említettük, az autóipar az energiahatékonysági fejlesztések egyik melegágya. Az utóbbi évek magas üzemanyagárai mellett pedig egyre többen fordultak a hibrid és elektromos meghajtású autók irányába. Ha épp autóvásárlás előtt állunk, érdemes elgondolkodni rajta, hogy következő gépjárművünket már ezek közül válasszuk ki. 

Egyébként pedig használjuk ki a rendelkezésre álló tömegközlekedési lehetőségeket, kerékpározzunk vagy sétáljunk. Ha valahová mindenképpen autóval kell mennünk, érdeklődjünk körbe, hogy lenne-e útitársunk az útra. Ezzel energiát és költségeket is spórolhatunk. 

Gondoljuk át a vásárlási és fogyasztási szokásainkat!

Az impulzusvásárlás az egyik leggyakoribb oka az erőforráspazarlásnak, hiszen ilyenkor megveszünk olyan tárgyakat, használati eszközöket, amikre nincs is szükségünk. Ezek a legjobb esetben is csak a polcunkon állnak érintetlenül, esetleg néhány hét vagy hónap elteltével kidobásra kerülnek. Tipikusan ilyenek például a ruhák, amik ráadásul nehezen is hasznosíthatóak újra. Ezzel pedig nemcsak a környezetünknek ártunk, hanem kidobjuk a pénzt az ablakon. 

Nézzünk szét a használt termékek között is egy-egy vásárlást megelőzően. Akár teljesen új holmikat is találhatunk eredeti áruk töredékéért. Ha pedig új terméket vásárolunk, mindig vizsgáljuk meg ár-érték szempontjából is! Az olcsó, de rövid élettartamú dolgokat gyakrabban kell cserélni, ezáltal hosszú távon több költséggel járhatnak, mint a drágább, de jobb minőségű alternatíváik. 

Az élelmiszer sem mindegy

Nem kell lemondani kedvenc ételeinkről, de az élelmiszervásárláshoz és a főzéshez is érdemes tudatosan hozzáállni. Az ételrendelés például nemcsak drága, több károsanyagkibocsátással is járhat, mint az otthoni főzés. De a boltban is érdemes a helyi, esetleg kistermelői termékeket keresni, amik jellemzően kevesebb energiát és erőforrást igényelnek, mint a nagyüzemi társaik. 

A bio zöldségek, gyümölcsök például nemcsak a bolygónak jobbak, hanem szervezetünknek is. Ezek termesztése során ugyanis nem használnak mesterséges permetezőszereket és rovarirtókat. 

A szabadidőben is okosan! 

Keressünk olyan szórakozási lehetőségeket, amelyek nem igényelnek sok energiát, például kirándulásokat a szabadban vagy közösségi programokat. Ha elutazunk, részesítsük előnyben az olyan éttermeket és szállásokat, amelyek kiemelten foglalkoznak az energiahatékonysággal. Erről többnyire a szálloda honlapján találhatunk információkat. 

Ha ilyet nem találunk, apróságokkal mi is tehetünk az energiafelhasználás csökkentéséért. Például csak szükség esetén kérjünk takarítást vagy törölközőcserét, ezzel csökkentve a vízfogyasztást. 

Életünk tehát minden területén tehetünk egy kicsit az energiahatékonyság növeléséért. Ehhez pedig nem kell költséges beruházásokba kezdenünk vagy azonnal lecserélnünk autónkat, használati tárgyainkat újabb, takarékosabb megoldásokra. Már azzal is hozzájárulunk az energiaköltségek csökkentéséhez, ha csak azt vesszük meg, amire valóban szükségünk van. Ha azonban egyébként is korszerűsítésen gondolkozunk, érdemes környezetbarát opciót választani!

Kapcsolódó

Nem kell napokat áldozni az irodaköltöztetésre

Valószínűleg nálad sem szerepel a kedvenc szabadidős vagy hétvégi programok listáján az irodaköltöztetés. L
Elolvasom

Hogyan tölthetnék izgalmas programokat négylábú kedvencemmel? Adunk egy szuper tippet!

Az egész napos rohanást követően jó érzés hazamenni az ember leghűségesebb barátjához, aki minden alkalomma
Elolvasom

Gondoskodj a telefonod védelméről kirándulások során is!

Itt a nyár, lehet menni túrázni, kirándulni, várnak a tóparti, tengerparti nyaralások! Amit biztosan magunk
Elolvasom