Érdemes hőszivattyúval fűteni?

Érdemes hőszivattyúval fűteni?

Manapság egyre elterjedtebb a hőszivattyú. Ez azért lehet, mert egy igen gazdaságosan üzemeltethető berendezésről van szó, mely nem csak korszerű, de egyben környezetkímélő megoldás is.

Hogyan működik és mik az előnyei? Lássuk!

Csak a levegőt lehet fűteni hőszivattyú segítségével?

Bátran kijelenthetjük, hogy jelenleg ez az egyik leggazdaságosabb és leghatékonyabb fűtési megoldás. Viszont egy ilyen szerkezet nem csak a levegő felmelegítésére alkalmas. Sokan elfelejtik, de ott van még a melegvíz előállítása is, melyre szintén kiválóan alkalmas. Érdemes megnézni a Hisense klíma webshop hőszivattyú kínálatát, ahol láthatjuk, hogy ma már milyen kiváló és esztétikus hőszivattyús vízmelegítők és tárolók kaphatóak.

A leggyakoribb hőleadó közeg az otthonunkban a víz. Így kézenfekvő, hogy ennek felmelegítésére is használjuk a jelenleg elérhető egyik leghatékonyabb megoldást.

Kifejezetten igaz ez akkor, amikor egy teljesen új fűtési rendszert építünk be a házunkba, vagy épp új házat építünk. Azonban már meglévő padlófűtésekkel is nagyszerűen össze lehet hozni egy hőszivattyút. Sajnos azonban vannak korlátai is: például nem igazán jó választás meglévő radiátoros rendszerekhez. Ezek (főleg a régi típusok) ugyanis sokkal magasabb vízhőfokhoz vannak tervezve.

A hőszivattyú működése

Egyszerűen kinyerik a hőt a környezetből, majd továbbítják azt a lakótérbe. Ehhez alkalmaznak egy úgynevezett hőközeget, aminek felhasználják a gáz-folyadék nyomás és halmazállapot változását. Bár a működéshez szüksége van elektromos energiára, ez azonban jellemzően a termelt hőenergia mindössze negyede.

A rendszer működése közben az alábbi körforgás ismétlődik folyamatosan:

  1. Elpárolgás. A hűtőközeg folyadék halmazállapotú, alacsony hőmérsékletű és kicsi a nyomása. Majd a külső környezettől energiát felvéve elpárolog.
  2. Összenyomás. A kompresszor gyorsan összenyomja az immár gáz halmazállapotú hűtőközeget. A térfogat csökkenése jelentősen megemeli a hőmérsékletét.
  3. Hőátadás. A hő átadásra kerül egy hőcserélő segítségével. A hűtőközeg (miközben leadja az energiát) lecsapódik, és ismét folyékony halmazállapotú lesz.

Ezért érdemes hőszivattyúval fűteni

Mint már említettük is, ez jelenleg a leggazdaságosabb megoldás az egész piacon, ráadásul emellett még környezetbarát is. Egy kimeríthetetlen forrásból táplálkozik, melynek köszönhetően a nyári hűtéshez és a téli fűtéshez is tökéletesen használható.

Ha ezt használjuk, akkor nem lesz szükségünk drága gázvezetékek telepítésére. Ráadásul megoldást jelenthet olyan helyeken is, ahol nincs is bevezetve a gáz. Ráadásul kémény sem kell, és még csak szén-monoxid mérgezést sem kaphatunk, mivel nincs káros mellékterméke!

Alacsony a karbantartási igénye, amivel szintén spórolhatunk. Ráadásul egyéb fűtési rendszerek kiegészítéseként is alkalmazható.

Összességében elmondható, hogy jó választás egy modern hőszivattyú, a számos fentebb felsorolt előnyének köszönhetően. Bízzuk rá bátran a meleg levegő és a melegvíz előállítását is, nem fogunk csalódni!

Kapcsolódó

Mit nézessünk meg az autónkon a balatoni nyaralás előtt?

Sokan már alig várják a nyarat, hiszen már meg is tervezték a balatoni kirándulást, utazást, nyaralást. A
Elolvasom

Minőségi mosdókagylók színes palettája vár a Diplon-nál!

A minőségi berendezések használata a fürdőszobában növeli az otthonunk értékét. Vegyünk egy alap példát: e
Elolvasom

Milyen színű Tondach tetőcserepet válasszak?

Ha nem tudsz eligazodni a Tondach kerámia tetőcserepek közt, segítünk néhány szemponttal. Miért jó döntés
Elolvasom