Európa legnagyobb borászati versenyén nyertek aranyérmet a Folly Arborétum borai

Két aranyérmet szerzett Németország legrangosabb nemzetközi borversenyén a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. A 2023-as nyári Berliner Wein Trophyn a 400 fős szakmai zsűri a Kéknyelűt, valamint az arborétum meghatározó növényéről elnevezett, olaszrizling és szürkebarát házasításával készült Cédrus Cuvée-t is a legjobbak közé választotta.

A Folly borai már több alkalommal kaptak komoly elismerést a Berliner Wein Trophyn, Rajnai rizlingjük 2021-ben és 2023 márciusában is aranyérmes lett. Európa legnagyobb nemzetközi borversenyén minden évben több mint 14 ezer tétel közül választja ki a legjobbakat a 400 tagból álló szakmai zsűri, amely a verseny augusztus elején tartott nyári fordulójában két újabb Folly-bort sorolt a legkiválóbbak közé: aranyéremmel ismerték el a 2022-es Kéknyelűt és a 2022-es Cédrus Cuvée-t.

A badacsonyörsi Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés, a borászat – akárcsak az arborétum szeretete és gondozása – generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A vezető szőlőfajtáknak, vagyis a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek a Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet. A borok nagy része reduktív eljárással készül, de egyes tételek hordós érlelést is kapnak.

„A tavalyi aszályos év időjárása a kéknyelűnek kedvezett, jó érési mutatók mellett minden termés beérett, gyönyörű, egészséges szőlőfürtöket tudtunk betakarítani. Már a feldolgozásnál éreztük, hogy nem mindennapi évjárat elkészítése vette kezdetét. A must erjesztésnél igyekeztünk a lehető legalacsonyabb hőmérsékletet választani, és minél tovább elhúzni, hogy megőrizzük a gyümölcsösséget, majd egy finomseprős érleléssel adtunk a bornak komplexitást. Sikerült az eddigi legjobb Kéknyelű borunkat elkészíteni” – mondta az aranyéremmel elismert Kéknyelűről Nagy Leopold, a Folly borásza.

A szintén aranyérmes Cédrus Cuvée-t a legjobb fekvésű termőterületekről szüretelt olaszrizling és szürkebarát házasításával készítették. Az aszályos év lehetővé tette, hogy a megszokottnál tovább hagyják tőkén a fürtöket, ennek köszönhetően már-már túlérett termést tudtak betakarítani. Az volt a céljuk, hogy a bor ízében és illatában minél koncentráltabb aromajegyek jelenjenek meg. „A tétel egy részét hordóban erjesztettük és érleltük, finomseprős tartás mellett, másik részénél pedig tartályos erjesztést és érlelést alkalmaztunk. Arra törekedtünk, hogy borunkat a gazdag gyümölcsöség jellemezze egy csipetnyi fás, vaníliás lecsengéssel” – emelte ki Nagy Leopold.


Kapcsolódó

A tavalyinak a duplája lehet idén a kajszitermés

Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint dupl
Elolvasom

Humán eredetű szennyezések a Balatonban – tudományos konferencián vizsgálták a kérdést

Az „Őszintén a Balatonról” szakmai találkozók keretében tudományos előadóülést tartottak Tihanyban a HUN-RE
Elolvasom

Újra Veszprém lesz az operett fővárosa

A Veszprémi Petőfi Színház hetedik alkalommal rendezi meg az operettfesztivált. - - Június 20-23. köz
Elolvasom