Balaton-ihletésű ízek és közösség
A versenyre érkező desszertekben a Balaton természeti kincsei, legendái, szőlőhegyei és gyümölcsei keltek életre. A cukrászokat mogyoró, dió, mandula, szilva, szőlő, bor, barack, körte, füge, áfonya és málna ihlette: a Balaton környékének gazdagságát szimbolizáló ízek. A zsűri anonim kóstolás során szeptember 29-én Siófokon a Thanhoffer villában döntött a nyertesekről, kizárólag az íz, az összhang és a természetesség alapján.
„A Balaton sütije nemcsak egy gasztronómiai verseny, hanem a régió közösségének ünnepe is. Külön öröm látni, hogy a cukrászok a Balaton ízeit, hangulatát és történeteit egy-egy szelet süteményben mesélik el – mindezt olyan kreativitással, ami méltóvá teszi a tó térségét egy négyévszakos gasztrodesztináció címére” – mondta Princzinger Péter a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke, a VisitBalaton365 ügyvezetője.
A Balaton sütije 2025: a Hableány
A „Hableány” nemcsak egy sütemény, hanem egy történet a Balaton mélyének titokzatos világáról.
A desszert mogyoró, piskóta, nugát, málna és selymes mousse rétegeivel a tó naplementéjének színeit és hangulatát idézi. A díjnyertes alkotás a Promenád Kávéház cukrásza, Vadócz Jenő keze munkáját dicséri, aki a fődíj mellett a mentes kategória különdíját is elnyerte. A balatongyöröki cukrászmester célja, hogy a Balaton négyévszakos úti céllá váljon, ahol az ízek és az élmények egész évben elérhetők.
A Balaton minden mentes sütije 2025 győztese: Balaton kincsei
A „Balaton kincsei” desszert áfonya–málna zselével, mogyorómousse-szal és kakaós piskótával készült. A csillogó, arannyal hintett bársonybevonat a Balaton rejtett kincseit idézi: ízeiben és látványában is elegáns, mégis természetes. A sütemény glutén-, tej- és cukormentes, így azok is élvezhetik, akik ételintoleranciával élnek.
A Balaton junior sütije 2025 győztese: A Tópart Kincse
A Junior kategória győztese a siófoki Dinasztia Cukrászda fiatal tehetsége Lovas Nóra, aki „A Tópart Kincse” nevű desszerttel aratott sikert. A pálinkás szilvazselé, mandulamousse és karamellás bevonat rétegei a Balaton partjának gazdagságát és eleganciáját idézik. A fiatal cukrász a Bán Tamás vezette családi cukrászdában készítette el nyertes alkotását.
Erdélyi Balázs, Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint „a Balaton sütije versenyen rendkívül magas színvonalú alkotások születtek. Örömteli látni, hogy a balatoni cukrászok nemcsak technikailag, hanem ízvilágban is bátran kísérleteznek. A Hableány győzelme jól mutatja, hogy a hagyomány és a kortárs gasztronómia hogyan találkozhat egy igazán harmonikus, balatoni ihletésű süteményben.”
A díjazottak és nyereményeik