Ezek a fejlesztések várhatók jövőre a Balatonnál

Ezek a fejlesztések várhatók jövőre a Balatonnál

Számos újdonsággal bővülhetnek a Balaton parti települések: újabb parti sétányok épülhetnek, több lehet a zöldterület, megerősítik a partvédműveket, de a helyi értékeket és a közösségi fejlesztéseket is preferálják. A Balaton Fejlesztési Tanács az Innovációs és Technológiai Minisztérium által biztosított forrás terhére pályázatot hirdetett a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet településein a településfejlesztési beruházások támogatására, amelynek első értékelési határnapja szeptember utolsó napja. A HelloVidék erről kérdezte a Balaton Fejlesztési Tanácsot, amely augusztus végén tartotta rendkívüli ülését.

A balatoni térség életében a fenntarthatóság kultúrájának megjelenése az épített környezet, a természeti területek megóvása és kezelése, a lakosság életmód- és szemlélet változása, az ember és a természet kapcsolata terén kiemelt fontosságú. Nem véletlen, hogy ez a cél megjelent a térség hosszútávú Fejlesztési Programjában is, amelyről korábban már a HelloVidék is beszámolt.

“A Balaton térsége az egyedülálló természetes környezetben, az egészséget és a fenntarthatóságot kiemelten kezelő, a környezetkímélő technológiák alkalmazásának széles körű elterjedését támogató és ennek következtében lakói és vendégei számára magas minőségű környezetet biztosító térséggé kíván válni “– tervezik a szakemberek a Balaton Kiemelt Térség Programban, amely 2030-ig szól.

A kitűzött cél eléréséhez ad segítséget az a pályázati kiírás, amely nagy népszerűségnek örvend a települések körében. A közelmúltban közzétett útmutató ráadásul többek között a települési zöldinfrastruktúra elemei, a növényzettel és vízzel borított felületek, úgymint fásított közterek, közkertek, közparkok, játszóterek, fasorok és zöldsávok, vízparti zöldsávok, intézménykertek, zöldtetők, zöldfalak kialakításához ad tervezési-megvalósítási szempontokat, ötleteket.

Ahogy arra a szakemberek ebben rámutatnak, ezek az elemek jellemzően nem igényelnek jelentős többlet költséget, inkább csak egy kis plusz gondolkodást, új ötletek felkutatását, adaptálását és az üzemeltetés komplexebb átgondolását. Épp ezért alakíthatják, formálhatják a térség jövőjét, amelyekben kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság és a természetközeliség.

A zöld infrastruktúra fejlesztése minden kétséget kizáróan a településfejlesztés egyik legfontosabb területe. Pozitív hatásai között említhetjük többek között a csapadékvisszatartást, a csatornahálózat terhelésének csökkentését, a párologtatás általi hűtést, párásítást, komfortérzet javítását, a zajcsillapítást, a levegőminőség javítását és a pormegkötést, az élőhelyek növekedését és a fajok sokféleségének növekedése, valamint a kedvező élettér létrejöttét” – tájékoztatta a HelloVidéket a Balaton Fejlesztési Tanács. Hozzátették:

A természetközeli zöldfelületek létrehozása nem egy divathullám, hanem annak felismerése, hogy mit tud hozzáadni egy park, sétány vagy játszótér a település, és az ott élő emberek életéhez. Ez nem valami elvont érték, hanem a felsorolt pozitív hatások településvezetők, orvosok, mérnökök, pszichológusok, közgazdászok, biológusok által könnyedén mérhető, meghatározható mérőszám.

A szakemberek a most közzétett útmutatótól azt remélik, hogy a rengeteg új ötlettel felvértezve fenntarthatóbb, „balatonibb”, a zöldfelületek fontosságát a helyén kezelő, tudatosabb zöldfelület gazdálkodást folytathatnak, ami végül egységes, környezetet és embert tisztelő balatoni tájjá fog összeérni a tó körül.

A támogatási kérelmek benyújtására 2020. május 07-től van lehetőség, egészen 2021. február 01-ig. Az első értékelési nap szeptember 30-án lesz.

Forrás: hellovidek.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Az Orion űrhajóról mintázták a balatonszéplaki üdülő épületét?

Az urbánus legenda úgy tartja, hogy az itthon is nagyot futott, '60-as évekbeli science fiction sorozat leg
Elolvasom

Hirdetés

Őstenger éled újjá Veszprémben

Új turisztikai attrakciót avattak a veszprémiek. A Sintér-árokban található alagút eddig elhanyagolt falai
Elolvasom

Közeleg a balatoni dugók vége?

A 8-as négysávosítása és a 82-essel történő összekapcsolása mellett a jövőbeli tervek között szerepel egy g
Elolvasom