Ezért kell odafigyelnünk a pince rendszeres szellőztetésére 

Természetes, hogy az otthonunk lakótereiben odafigyelünk a levegő paramétereire. Folyamatosan fenntartjuk a légtér hőmérsékletének ideális értékét. Ugyan a páratartalommal még nem foglalkozunk annyit, amennyit kellene, de javul a tendencia.

Azonban azokra a helyiségekre is figyelmet kell fordítanunk, ahol nem élünk életvitelszerűen. A külső tárolók, a garázsok és a pincék levegőjének paramétereit is jó, ha szemmel tartjuk. A hőmérsékleti és a páraviszonyok ugyanis ezekben a terekben másképp alakulnak, mint a szobáinkban.

Miért különlegesek a pincék?

A borospincékben és a lakóházak alatti pincékben más körülmények uralkodnak, mint a föld feletti épületekben. A földfelszín alá épült helyiségekben télen melegebb, nyáron pedig hűvösebb van, mint a föld felett.

Azonban nem a hőmérsékleti tényező az, amelyik a leginkább különbözik a két szint tereiben. A talajszint alatt a páratartalom is eltérő. Itt ugyanis a levegőben magasabb a nedvesség szintje, vagyis párásabb a légtér. Egy pincének épp ezért mindig átszellőzöttnek, friss levegővel telinek kell lennie, amelyet egy páramentesítővel biztosíthatunk.

Nagyobb az esély a penészedésre

Azokban a helyiségekben, ahol több vizet tartalmaz a levegő, nagyobb az esély a penészgomba megjelenésére. A penész spórái nedves, nyirkos felületeken képesek megtapadni és szaporodásnak indulni.

A pincékben nem csupán a magas páratartalom kedvez a penészedésnek. Az alacsonyabb hőmérsékletű falfelületeken a pára kicsapódik. Itt nagy eséllyel eléri ugyanis a levegő a harmatponti hőmérsékletét. Ekkor nem képes tovább tárolni a benne lévő nedvességet. A kondenzáció során létrejövő vízcseppek pedig megteremtik a spórák számára az ideális életteret.

Legyünk tisztában a páratartalommal

Annak érdekében, hogy a penészfoltok megjelenését megelőzzük, biztosítanunk kell, hogy a pára ne rekedhessen meg a pincében. Éppen ezért fontos, hogy folyamatosan szabadon cserélődhessen a levegő a föld alatt is. Ezt beépített szellőzőkkel megoldhatjuk a nap huszonnégy órájában.

Azonban a legkorszerűbb szellőztetés mellett is fontos, hogy folyamatosan tisztában legyünk a pince páraszintjével. A Páramentesítő.hu kínálatában is megtalálhatóak a digitális mérőállomások. Ezek az eszközök a levegő hőmérsékletéről és a páratartalmáról is informálnak minket. Ha élelmiszer vagy egyéb áru tárolójaként szolgál a pince, erre hatványozottan szükségünk van.

Segíthet egy páramentesítő

Ha azt tapasztaljuk, hogy a rendszeres szellőztetés ellenére is túl sok nedvesség van a pince légterében, szerezzünk be egy páramentesítőt. Ezek a készülékek magukba szívják a helyiség levegőjét. 

A benne lévő pára felesleges részét lecsapolják, és egy tartályba összegyűjtik. Ezután az optimális vízmennyiséget tartalmazó légtömeget eresztik vissza a helyiségbe. A párátlanítók folyamatosan is támogathatják a pince szellőzését.

Kapcsolódó

Ami előnyt jelenthet a kerti permetező beszerzése kapcsán

Melyek azok a tényezők és sajátosságok, amelyek a kerti permetező célzott beszerzének érdekében fontosnak s
Elolvasom

Ideális kiegészítők modern hőszigetelő rendszerek kiépítéséhez

A megfelelő szaktudás, a minőségi alapanyagok mit sem érnek, ha nem állnak rendelkezésünkre további hasznos
Elolvasom

Minden, amit a szakításról tudni kell

Egy szakítás soha sem egyszerű, hiszen akár az vagy, aki menni akar, akár az, akit elhagynak, mindenképpen
Elolvasom