FAT fire útmutató: az életmód amellyel marad pénz nyugdíjra és utazásra is

FAT fire útmutató: az életmód amellyel marad pénz nyugdíjra és utazásra is

A Fat Fire a FIRE mozgalom egyik fokozata. Egy manapság egyre jobban teret hódító, és a fiatal generációk körében felkapottá vált takarékossági életformáról van szó. Mit is jelent ez pontosan? Mi az a pénzügyi függetlenség, ami életre hívta a Fire mozgalmat? Kiknek való és egyáltalán hogyan is kell ezt elképzelnünk? A most következő írásban minden kérdésre választ adunk.

Mi az a FIRE?

Bizonyára szinte mindenki elképzelte már legalább egyszer, hogy milyen lehet az élet mindenféle munkakötelezettség nélkül. Ha nem kell reggel felkelni dolgozni és egész nap azt csinálhatjuk, amit csak szeretnénk – persze mindezt fiatalon. Mennyire felszabadító volna, ha nem másoktól függne a jólétünk? Milyen lenne, ha kizárólag a saját vagyonunkból élhetnénk mindennapi munkakötelezettség nélkül? Vélhetően ezt már a legtöbben elképzelték legalább egyszer. Ezt nevezik FIRE-nek, és lehet álomszerűnek hat, de nem lehetetlen. A FIRE mozgalom eredetileg egy a kilencvenes években kiadott pénzügyi témájú könyv miatt vált népszerűvé. A rövidítés a következő kifejezést takarja: Financial Independence, Retire Early – vagyis pénzügy függetlenség, korai nyugdíjba vonulás. Ez annyit tesz, hogy az illetékesek már egészen korán olyan megtakarításokba fektetnek, aminek hozamaiból később élni kívánnak. Ez a korai nyugdíjba vonulás viszont ténylegesen korait jelent. Hiszen a FIRE mozgalom híveinek nem más a céljuk, mint hogy harminc-negyven éves korukra már egyáltalán ne kelljen dolgozniuk. Hogy hogyan érhetik el mindezt? Különféle futamidejű befektetésekkel és megtakarításokkal, amiknek része többek között a nyugdíj megtakarítás is. Érdekesség, hogy a valódi népszerűségére azonban egészen jelen korunkig várni kellett. Ebben több mint valószínű, hogy a jelenlegi fiatal generációk felfogása is szerepet játszik.

FIRE – nem csak csupán mozgalom, filozófia is

A FIRE népszerűségét az a generációs változás adta, aminek mindannyian tanúi vagyunk. A fiatalabb korosztályban egyre népszerűbbé vált az a gondolkodásmód, miszerint nem kell minden áron vért izzadni a megélhetésért. Továbbá a felnövekvő generáció tulajdonképpen önmagán kívül másokra nem igazán számíthat. Honnan jött ez a gondolat? Szomorú tény, hogy ebben az esetben a fiatal generációknak igaza van. Manapság a társadalmi struktúránk változása nagyban megerősítette ezt a gondolkodást. Napjainkban már alig akadnak stabil munkahelyek, és a szinte kétévente bekövetkező ijesztő események miatti gazdasági válságok általánossá váltak. Régen még teljesen természetes volt, hogy valaki évtizedig dolgozott ugyanazon munkahelyen – majd onnan ment nyugdíjba. Mostanság viszont ez már egyre ritkább, és a fiatalok ezt is érzékelik. Nekik olyan bizonytalan gazdasági helyzetben kell felnőniük, ahol saját maguknak szükséges stabilitást teremteniük. A Fire mozgalom felkapottsága valószínűleg ennek köszönhető, hiszen ha sem a munkáltatók, sem az állam nemem tudja ezt a bizonytalanságot orvosolni, akkor nekik kell biztosra menni. Ez tehát az egyik célja ennek a mozgalomnak. Követői a megtakarítás művészetét tökéletesre fejlesztve tulajdonképpen egy stabil, kizárólag tőlük függő rendszert építettek ki. Egy olyat, ami ellenáll a válságoknak, és a környezeti változásoknak mint például a klímaváltozás. Ugyanis ez utóbbiak is képesek destabilizálni a gazdaságot, nem csupán a háborúk és járványok… Érthető tehát, hogy a fiatalok valami olyanra vágynak, amit saját maguk képesek befolyásolni.

A FIRE kategóriái

A Fire mozgalom egyáltalán nem homogén, többféle kategóriába sorolhatók a követői. Általánosságban véve négy kategóriát különböztetünk meg. A címszereplő FAT Fire, azt a takarékos életvitelt jelenti, ami az életszínvonal drasztikus változtatása nélkül spórolást takarja. Követői ezt a színvonalat akkor is tartják ha visszavonultak – vagyis a cél a teljes pénzügyi függetlenség és a munkakötelezettségtől való megszabadulás. Mindezt úgy, hogy valóban több mint kényelmes anyagi helyzetet teremt magának az illető. Ennek valamivel extrémebb típusa a LEAN Fire. Itt akár a fizetése egy jelentős százalékát is félrerakjál, és komolyan változtatnak az életszínvonalukon. A cél eléréséhez valószínűleg huzamosabb ideig meglehetősen takarékos életvitelt kell majd folytatni. A BARISTA Fire a kettő közti átmenetet jelenti. A követői ugyan nem terveznek drasztikus változtatásokat, de mégis szeretnének megtakarítási lehetőségeikkel élni. Visszavonulásuk után részmunkaidőben dolgoznak vagy kisebb vállalkozást üzemeltetnek. A COAST Fire pedig egy olyan kategóriát jelöl, ahol még jelen van az aktív munkavégzés, de az illető nincs erre rászorulva. Itt leginkább kedvtelésből végzett rendszeres munka ütközik ki. Ezek közül természetesen a legnagyobb igény a FAT Fire életmódra van. Hogyan lehet tehát ezt a legjobban kivitelezni? Hiszen az egész abból áll, hogy olyan befektetési formákat keresünk, amik saját fizunkból kitermelhető, viszont átlagon felüli hozamot ad.

Hogyan kivitelezhető mindez?

Ez a megtakarítási módszer rendkívül nagy önfegyelmet kíván. Lényegében évekig olyan életvitelt jelenet, ahol folyamatosan gondoskodnunk kell a különféle befektetéseinkről. A Fire mozgalom hívei többféle befektetési formával is élnek. Az összegyűjtött pénzt jellemzően lekötésekbe rakják, amiknek kamatjaiból kívánják fenntartani maguk. Ezt pedig ki lehet egészíteni részvényekkel vagy akár eszköz alapú befektetésekkel is. Az első lépés viszont feltétlen azt jelenti, hogy megtanulnak félretenni rendszeresen havi fizetésükből. Természetesen ehhez is komplett kézikönyv áll rendelkezésünkre. Ez leginkább az amerikai modellre épül, viszont a tapasztalatok szerint bármely országban működik. Hazánkban ugyanakkor nem igazán kivitelezhető olyan munkahelyek esetén, amiknél a fizetés éppen csak fedezi a megélhetés költségeit. Ezekben az esetekben nyilvánvalóan arra érdemes törekedni, hogy kibővítsük havi rendszeres jövedelmünket valamilyen módon. A korai nyugdíjazáshoz ugyanis elengedhetetlen a megfelelő bevételi forrás. Azonban kis léptekben addig is érdemes elkezdenünk különféle takarékoskodási formákat, amik gyarapíthatják vagyonunkat. Ilyen lehetőségek például a különféle nyugdíjra vonatkozó befektetési formák. Ezekkel már egy hazai átlagos fizetés mellett is hatékonyan kezelhetjük megtakarításainkat. A legrugalmasabb választás ezek között az önkéntes magánnyugdíjpénztár. Ez rendszeres tagdíj fizetés mellett különféle portfóliókkal köthető, attól függően melyik számunka a legoptimálisabb. Nagy előnye, hogy ha a Fire mozgalom szellemisége szerint élni szeretnénk a nyugdíj befizetésünk hozamával, azt még idős korunk előtt könnyedén megtehetjük. Az önkéntes pénztárból ugyanis 10 évig nem vehetünk ki összegeket, viszont ezen időszak leteltével hozzáférhetünk megtakarításainkhoz. Érdemes tehát alaposabban utánanézni ennek a konstrukciónak. Online már több lehetőség is van az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítására.

FAT Fire – kiknek éri meg igazán?

Egyértelműen azok számára lehet gyümölcsöző a korai visszavonulás gondolata, akik eléggé törtetőek, és képesek lejjebb adni a kiadásaikból. Azoknak lehet megfelelő tehát, akik valóban aktívan tesznek nem csupán a spórolásért, de a nagyobb jövedelemért is. A megvalósításhoz nem elég pusztán elkötelezettnek lenni. Rendkívül tudatosan kell hozzá kezelni pénzügyeinket – még akkor is, ha már elértük az áhított célt és kizárólag megtakarításainkból élünk. Az független önfenntartás ennek fényében pedig egyáltalán nem lehetetlen. Ha tudatosan és kellően lojálisan viszonyulunk a korai nyugdíjba vonuláshoz, akkor valóban szabad életet élhetünk általa később ez által.

Kapcsolódó

Itt az ideje a lakásfelújításnak! Igen ám, de miből?

Fel szeretnéd újítani a lakásodat, de nincs rá elegendő pénzügyi forrásod? Nem vagy egyedül a problémával:
Elolvasom

Jobbak, tartósabbak, mégsem engedélyezettek a közúti forgalomban – mindent az utólagos autós LED izzókról

Ha valami, akkor az utólag beszerelt autós LED izzók témája egyértelműen megosztja az autós közösséget. A K
Elolvasom

Milyen hibákat követhetsz el aljzatkiegyenlítéskor?

Felújításkor számos feladat sorra kerül, amit precízen el kell végezni annak érdekében, hogy tökéletes vége
Elolvasom