Felfüggesztette a gyártást a Fonyódi Ásványvíz

Felfüggesztette a gyártást a Fonyódi Ásványvíz

A gyártástechnológia korszerűsítése után tervezik újraindítani a termelést.

A penzcentrum.hu korábban megjelent, “Végleg lehúzhatja a rolót a nagy múltú Fonyódi Ásványvíz gyár?” című cikke arról számolt be, hogy komoly gondokkal küzd a legendás magyar márka: felmondtak az üzemi dolgozóknak, leállították a gyártást. A cikk megjelenését követően befutott a Fonyódi Ásványvíz Kft. válasza is, amely megerősítette a leállást, ugyanakkor kiemelték, hogy a vállalat tulajdonosai elkötelezettek, hogy a gyártás mihamarabb újraindulhasson. Kiemelték, hogy – ellentétben a cikkben szereplő iparági és tudományos jelzésekkel – a társaságnak egyaránt rendelkezésére áll a folyamatos palackozáshoz szükséges mennyiségű, jó minőségű ásványvíz kitermelésére alkalmas kút és ásványvízkészlet. Az alábbiakban a Fonyódi Ásványvíz Kft. részletes reakcióját közölte a portál, változtatások nélkül.

“A Fonyódi Ásványvíz Kft. 2024. február elsejével ideiglenesen felfüggesztette a gyártási tevékenységét. A vállalat vezetése a külső piaci, gazdasági, valamint szabályozói környezet változásai miatt, hosszas mérlegelést követően döntött az átmeneti leállás mellett. A szabályozói környezet kapcsán a teljes ásványvíz-palackozói piacot érintő változás az a 2025 január 1-jén életbe lépő európai uniós előírás, amely szerint a műanyag italcsomagolást forgalmazó vállalatoknak a palackok előállítása során 25%-os arányban újrahasznosított alapanyagot kell felhasználniuk. A Fonyódi Ásványíz Kft. palackozó üzemében működtetett gépsorokat mintegy 25 éve telepítették, ezek a berendezések nem alkalmasak az újrahasznosított műanyag alapanyagok ilyen mértékű felhasználására.

Fontos ugyanakkor, hogy a Fonyódi Ásványvíz Kft. nem szünteti meg az ásványvízmárkát, csak átmenetileg szünetelteti a gyártást, hogy a reorganizációt követően, a gyártósor megújításával piacképesebb formában tudja újraindítani a termelést, üzleti és környezetvédelmi szempontból egyaránt biztosítva a hosszú távú fenntartható működés feltételeit.

A vállalat tulajdonosai elkötelezettek a gyártás mihamarabbi újraindítása, a gyártástechnológia korszerűsítése, valamint a márka megújítása iránt. Ezzel a céllal már kezdetét vette a palackozóüzem gyártástechnológiájának megújítását célzó beruházás tervezése. Az előzetes számítások szerint egy közel 10 millió euró értékű fejlesztés fog megvalósulni a telephelyen, azonban a beruházás pontos ütemezése még nem véglegesedett, ez függ a külső piaci környezet alakulásától, továbbá a gyártástechnológiai beszállítók vállalási határidőitől.

Az értékes vízkincs további hasznosítását célzó tervek megvalósításához a társaságnak egyaránt rendelkezésére áll a folyamatos palackozáshoz szükséges mennyiségű, jó minőségű ásványvíz kitermelésére alkalmas kút és ásványvízkészlet, a társaság az erre vonatkozó méréseket 2023-ban végezte el. A friss laboratóriumi vizsgálatok során vízkormeghatározással sikerült megerősíteni, hogy a vízadóhely védett, és az itt termelt ásványvíz kora mintegy 30 000 évesre tehető, izotópértékei jégkorszaki eredetre utalnak. Az ásványvízbázis vízadója egy nagy kiterjedésű és vastagságú regionális víztest része, amely rétegei hidraulikailag összefüggő rendszert alkotnak, biztosítva ezáltal a kitermelt vízmennyiségek folyamatos utánpótlását.” – áll a Fonyódi Ásványvíz Kft. által küldött válaszban.


Forrás: penzcentrum.hu
Fotó: Getty Images

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom