Felújítás alatt a Szent Mihály-dombi kápolna Vonyarcvashegyen

Megújul a Vonyarcvashegy és Balatongyörök között található Szent Mihály-dombi kápolna. A katolikus plébánia mintegy 80 millió forint állami támogatás segítségével kaphat majd új erőre – olvasható a tvkeszthely.hu-n.

A legenda alapján 1729 telén jégtábláról megmenekült halászok, fogadalomból építették a kápolnát. A történészek szerint azonban 1622-ben már kápolna állt a Szent Mihály-dombon. Többszöri átépítés után az 1860-as években nyerte el jelenlegi formáját az építmény. Jelentősebb felújítások a 2000-es évek elején történtek utoljára. Január 7-én jelentették be, hogy 80 millió forintos állami támogatást kapott a plébánia a felújításra.

A beruházáshoz szükséges tervek, dokumentációk kidolgozása megkezdődött. A külső és belső homlokzat felújítása mellett a tervek közt szerepel a csapadékvíz-elvezetés kiépítése és egy elektromos orgona beszerzése is. Deák Ákos plébános elmondta, a felújítási tervek kidolgozása már a korábbi években megkezdődött. Hangsúlyozta, a műemlék- és természetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni a felújításnál.  A plébánia becslése szerint évente több tízezer ember sétál fel a Szent Mihály-dombra akár szabadidős vagy éppen vallási célból.

„A kápolnában a katolikus esküvők száma meghaladja a negyvenet. Ami nálunk nagy létszám. Ezen kívül itt ökumenikus módon is vannak esküvők. Szívesen jönnek fel ide az istentiszteletekre is” – tudta meg a tvkeszthely.hu Deák Ákos plébánostól.

A plébánia, az önkormányzat és a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület számára is fontos a kápolna környékének jelenlegi csodálatos, egyben meghitt jellegének megőrzése. A civil szervezet is sikeresen pályázott, nyolcmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak egy hazai banktól. A településvezetéssel karöltve egy vizesblokkot és családbarát pihenőhelyet szeretnének létesíteni a domb északnyugati lábánál.

„Vonyarcvashegy önkormányzata ehhez egy több mint nyolcezer négyzetméteres területet vásárolt meg, közvetlenül a domb alján. Azon a területen szeretnénk ezeket a létesítményeket, illetve a családbarát helyet kialakítani. Természetesen összhangban minden résztvevővel. Most az előkészületi munkák folynak.” – mondta Pali Róbert polgármester.

Jelenleg az egyeztetési folyamatok zajlanak. Jövő héten kezd munkamegbeszélést a plébánia és az önkormányzat. A benyújtott tervek elbírálása után dől el, hogy mikor kezdődhet meg a kivitelezés – a Keszthelyi TV híradása szerint.
Kapcsolódó

Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új játékfilmjének forgatása

A film lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmként is kategorizálható, amely meg
Elolvasom

Bakonyerdő fejlesztések Gyenesdiáson, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában

Vadaspark, VR szoba, szarvasbőgés hallgatás, kilátó felújítás – hogy néhányat említsünk idei újdonságaik kö
Elolvasom

Balatonföldvár új kikötőjét kifogásolja a Nők a Balatonért Egyesület

"Ne építsen a Balabo Kft. kikötőt a balatonföldvári nyugati strand partjára!" - olvasható a Nők a Balatoné
Elolvasom