Felújítás alatt az apátsági magtár Tihanyban

Új védőtetővel látták el a tihanyi Apátság több, mint 200 éves magtárát. A rekonstrukció már az év elején kezdetét vette, ám a folyamat során kiderült, hogy a szerkezet sokkal rosszabb állapotban van a vártnál.

A több mint 250 éves barokk tető rejtett faszerkezeti hibáit tárta fel a kivitelező, a gomba és a rovarkárosodás olyan mértékű volt, hogy szakértők illetve a tervező bevonásával új műszaki megoldást kellett találnia a beruházónak – írja a Tihanyi Visszhang.

Műemléki szempontból megfelelő beavatkozással megtartották az eredeti tetőszerkezetet, de annak védelme érdekében védőtetőt emeltek az épület fölé. Ahol csak lehet, az eredeti állapotot igyekszenek megmenteni a beruházók, például az épület régi ajtói és ablakai is az eredeti formájukban lesznek láthatók. A munkák folyamatosan haladnak, a projekt határidőre befejeződik, a jellegzetes műemléki épület teljes felújítása a nyári szezonra elkészül.

Az egykori magtár új turisztikai fogadóközpontként működik majd, földszintjére a Tourinform iroda költözik, az első és a második emeleten pedig közösségi térként is használható kiállítóteret alakítanak ki. Fontos szempont az is, hogy különböző rendezvényeknek helyet tudjon biztosítani az épület, így egy nyolcvan férőhelyes terem is helyet kap az épületben.


Kapcsolódó

WHO: Lezárulhat az egészségügyi vészhelyzet idén

Idén akár véget is érhet a pandémia által kiváltott egészségügyi vészhelyzet és lezárulhat a járvány akut s
Elolvasom

Filmfesztivált tartanak Füreden

Idén is megtartják a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek ezúttal Balatonfüred is az egyik helyszíne lesz.
Elolvasom

Készen állnak a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének tanulmánytervei

Egy 4,5 kilométeres szakaszt érintenek a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének tanulmánytervei, melyek hos
Elolvasom