Folytatódik az építkezés a siófoki obszervatórium mellett

Folytatódik az építkezés a siófoki obszervatórium mellett

Régóta zajlik már a vita a siófoki obszervatórium melletti terület beépítéséről, azonban szakmai érvek sora és a heves civil tiltakozás ellenére is folytatódnak a beruházás munkálatai. Az épülő ötszintes társasház ötletének kritikusai az obszervatórium méréseinek pontosságát féltik, aminek szerteágazó következményei is lehetnek a tó életében.

Heizler György, nyugalmazott rendőrezredes arról beszélt, hogy az elmúlt években nagyon sokat költött az ország a balatoni viharjelzésre, legutóbb 400 millió forintot. Joggal mondható példaértékűnek a balatoni rendszer, abszolút méltán lehetünk büszkék rá – tette hozzá.

A siófoki obszervatórium szolgáltat adatokat a balatoni viharjelzés működtetéséhez, és minden balatoni tömegrendezvényhez, így a méréseinek pontossága, háborítatlansága alapvető kérdés.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) Közbiztonsági Testületének elnöke a tavaly decemberi tanácsülésen kérdésekre válaszolva azt mondta, “évek óta folyamatosan, és nem kevés lépést” tettek annak érdekében, hogy a siófoki obszervatórium zavartalan működése megmaradhasson.

– Mi magunk is leírtuk, javaslatot is tettünk megoldásra, cseretelek biztosítására, telektulajdonos kártalanítására – tette hozzá, megemlítve, hogy megszületett az a jogszabály is, amely már védi az obszervatóriumok közvetlen környezetét a beépítésektől. Elmondta, hogy az építési engedély kiadása, illetve a jogszabály-módosítások olyan “furcsa határidőbeli egybeesést mutattak”, amely a beruházóknak kedvezett. „Több olyan lehetőséget nem látunk, hogy ezt (értsd: az építkezés megállítását) a jelenlegi jogszabályok mentén elérjük. Várjuk, hogy van-e még bármilyen jogorvoslati lehetőség” – fogalmazott a testületi elnök a decemberi tanácsülésen.

Az építkezés tavaly novemberben indult be, jelenleg már a falakat húzzák.

A héten az éghajlati, természeti katasztrófákról tartottak egy online szemléletformáló rendezvényt a Balatonnál. Az ilyen katasztrófahelyzetek kezelése egyre fajsúlyosabb kérdés a klímaváltozás, illetve a szélsőségesebbé váló időjárás miatt. Az elhangzottak szerint léteznek Balaton-specifikus jelenségek, bizonyos áramlások, viharciklonok, amelyek eltérnek az országostól. Szó esett arról is, hogy komoly hatásai vannak a beépítéseknek, akár egy épület is megváltoztatja a mikroklímát, az áramlásviszonyokat, akadályozza a kilátást. Ezek átalakíthatják a nagytérségi megfigyeléseket is – hangzott el az online-rendezvényen.


Forrás: hirbalaton.hu
Fotó: siofok.hu

Kapcsolódó

Megsemmisítette a balatonaligai kikötő üzemeltetési engedélyét a Pécsi Törvényszék

Az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot egy új eljárás lefolytatására kötelezték. - - Megsemmis
Elolvasom

Edda és Krúbi is a Plázsra csábít ezen a hétvégén

Június 14-én és 15-én sem fog unatkozni, aki a siófoki Plázst választja hétvégére. Pénteken az Edda korszak
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom