Forró a helyzet az újdonsült tihanyi nyaralók körül

Forró a helyzet az újdonsült tihanyi nyaralók körül

Nem épülhetnének olyan nyaralók – gazdasági épületek név alatt – a tihanyi hegyoldalon, mint amik épülnek – ez az egyik jelenleg is folyó építkezéssel kapcsolatos dokumentációból derül ki.

Kocsis-Cake Olivio az InfoRádiónak azt mondta, ő maga akkor kezdett el az üggyel foglalkozni, amikor tavaly nyáron borzolni kezdte a kedélyeket, hogy Tihanyban a „fél hegyoldalt elhordták”. Az országgyűlési képviselő fellépése nyomán 500 ezer forintos bírságot szabott ki az illetékes hatóság.

Majd a Párbeszéd politikusát a Miniszterelnökség állattitkára, Orbán Balázs a következőkről tájékoztatta január közepén: az ingatlanon az építési munkálatok folytathatók, de kötelező végrehajtani a talajvédelmi, növénytelepítési, tájba illesztési feladatokat, a használatbavételi engedélyt pedig csak akkor fogja megkapni a tulajdonos a kormányhivataltól, ha ezen előírásokat teljesíteni fogja.

A képviselőnek a kormányhivatal a hét elején végül megküldte az igényelt dokumentumokat, az építkezéssel összefüggő teljesítendő feltételeket. Kocsis-Cake Olivio szerint a 16 oldalas ügyirat nagy vonalakban azt tartalmazza, hogy nem lehetne ott „kacsalábon forgó palotát” építeni táj-, illetve környezetvédelmi szempontok miatt, ennek ellenére sorra nőnek ki a földből hasonló épületek a környéken – fogalmazott. A dokumentum leglényegesebb pontjai között említette, hogy

  • az ingatlan 80 százalékban szőlőműveléssel kell hogy hasznosuljon;
  • az ingatlanon található 49 fa közül csak a kiszáradtak vághatók ki, feltétel 310 cserje telepítése;
  • az épületnek tájba illeszkedőnek kell lennie, medence építéséről szó sem lehet;
  • a „gazdasági épület” földszinti bruttó alapterülete 145 négyzetméter, a pinceszinten 302 négyeztméter lehet;
  • a falaknak és spalettáknak fehér színűeknek kell lenniük, a tető cserépfedett kell hogy legyen.

A fent említett szabályoknak a környék valamennyi ingatlanára vonatkozniuk kellene, de ezeket jellemzően nem tartják be. „Ez legtöbbször úgy történik, hogy lefizetik a különböző hatóságokat, a különböző embereket” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a jelen ügyben egyelőre nincs ilyen információja, de ezt majd ellenőrizni kell.

A képviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelen ügy kapcsán a bányafelügyelet kezdetben komoly kockázati tényezőket állapított meg – esetleges földcsuszások miatt –, majd az újabb vizsgálatukban az szerepelt, hogy az épületegyüttes a jelen formájában, bizonyos biztonsági intézkedések mellett már megvalósítható.

Kocsis-Cake Olivio azt mondta, hogy folyamatosan monitorozni fogják az építkezést, ellenőrizve, hogy legalább a fent ismertetett szabályokat betartják-e.

Az InfoRádió az ügyben kereste a tihanyi polgármestert is, de egyelőre nem nyilatkozott.

Forrás: infostart.hu

Kapcsolódó

Végtelen esőre számíthatunk a hétvégén egy kis széllel és hóval

Pénteken egy mediterrán ciklon előoldalán melegedés érkezik élénk, erős déli-délkeleti széllel, sokfelé kia
Elolvasom

Veszprémi cukrászda lett aranyérmes Luxemburgban

Díszítőcukrászat kategóriában nem akadt legyőzője a veszprémi cukrászda alkotásának a Luxemburgban tartott
Elolvasom

Brutális benzinár-emelkedést hozott a kormány Mikulása tegnap éjjel – mostantól ennyibe kerül az üzemanyag

A gépjármű tulajdonosok és fenntartók nem fogadták kitörő örömmel a kormány tegnap esti sajtótájékoztatóját
Elolvasom