Nem elég, hogy gyönyörű napsütéses hétvégénk volt és talán most élvezhettük ki az indián nyár utolsó meleg napsugarait, de elstartolt a Gasztrohegy második felvonása is, ahol a szervezők által vezetett csoportos túrán vehettünk részt és gyűjthettük be a különleges, és ezúttal halas gasztoélményeket!
A Gasztrohegy tavaly ilyenkor indult el útjára, eredetileg 8 vendéglátóhely határozta el, hogy egész éves nyitvatartással várja majd látogatóit és ennek érdekében különböző tematikájú gasztro hétvégéket szerveznek Badacsonyban, ezzel is népszerűsítve az őszi-téli Balatont, mint úti cél.
A mostani hétvégén a badacsonyi borok mellett, a halaké volt a főszerep! Idén már nem 8, hanem 10 helyre bővült a Gasztro pontok kínálata: Laposa Birtok terasz, Kisfaludy-ház Étterem, Tilia Borvendéglő, Bonvino Borbár, Pláne Badacsony borterasz, Hableány, Istvándy Birtok és Borműhely, Borbarátok Vendéglő, Vánkos és a Tölgyes Kúria.
A Gasztrohegy idei évadjáról és annak újdonságairól Budavári Dórit kérdeztük.
Balaton.hu.: Mit tudnál mondani átfogóan az új évadról? Mik azok az elemek, amik az idei Gasztrohegy sorozatban is megmaradtak?
Budavári Dóra: Tavalyról megtartottunk pár témát, de el is hagytunk belőlük… A legnépszerűbbek a halak, a disznóságok és a vadak voltak. Érdekes, hogy sokkal inkább definiálhatóbbak ezek a témák, mint a fantázia névvel ellátott hétvégék, például a füstölgés, amiből csak arra tudnak következtetni, hogy füstölt ételek lesznek majd terítéken, de a konkrét alapanyag kérdéses marad. Úgy láttam, hogy az emberek ezt kevésbé érzik magukénak, mintha a konkrét alapanyagról neveznénk el magát a hétvégét. A 3 téma: a halak, a vadak és a disznóságok idén is megmaradtak, hisz oly annyira jól sikerültek tavaly, hogy teltházzal mentek a helyek, annak ellenére, hogy nem főszezon idején voltak.
B.hu.: Melyik hétvége témáját emelnéd ki az idei szezonból?
B.D.: Szükség volt némi újításra is és a felmerült igényeknek, trendeknek megfelelően idén már lesz vegetáriánus hétvége, ahol húsmentesen csak a zöldségek, sajtfélék és tejtermékek lesznek a főszerepben. Ezentúl újdonságnak számít egy kicsit tradicionálisabb vonalat képviselve a decemberi Gasztrohegy hétvége témája, a „Nagymamáink Receptjei”. Igaz, hogy az elnevezésből nem számíthatunk konkrét ételre, de úgy tartjuk, hogy ez olyan gyűjtőfogalom, ami mindenki szívének és szájának kedves fogásokat tartalmaz, akár a rétestől elkezdve egészen a töltött káposztáig.
A decemberi hónap, a karácsony, amúgy is a családról szól, így akik idejönnek karácsonyozni vagy a szilveszter előtti időszakot töltik itt, ők is leginkább a családi együttlétet szertnék megélni párjukkal, családtagjaikkal, ezért a tradicionális családi receptek illeni fognak ide
B.hu.: Mi az, ami még újdonság lehet az érdeklődőknek?
B.D.: Maga a gasztrotúra már tavaly is volt, nagyon szerettük/szeretjük ezt csinálni, Nagyon jó érzés látni, hogy akik eljönnek ide, tényleg betekintést nyernek a vendéglátóhelyek életébe, megismerik magukat a vendéglátókat és külön fogadtatásban van részük, elkészített asztalok várják őket. A túra közben tudnak kérdezni, háttérinformációkkal látjuk el őket, hisz Gáborral itt élünk és szeretünk mesélni akár bennfentes információkat, helyi pletykákat is.
Nagyon fontos, hogy Idén bevezettük a gasztro bérletet, mert egy kedvezményes áron tartalmaz 5 kóstolót különböző helyeken. A bérlet lényege, hogy mozgásra buzdítsuk a felhasználókat, ösztönözzük őket arra, hogy ne ragadjanak le egy helyen, hanem a letéphető kuponokkal mindig más-más helyszínt próbáljanak ki és 5 különböző helyen egyenek-igyanak. Azt szeretnénk ezzel elérni, hogy járják be a Badacsonyt, mozogjanak, menjenek ide-oda, mert ez vizuális émény is egyben, hiszen a Badacsony egyébként is mindig túrzázásra hívja az embert, másrészt szeretnénk, hogy ne csak a már megszokott és bevált helyekre üljenek be, hanem az új vendéglátóhelyeket is kipróbálják, megismerjék.
Újdonság még, hogy idén már buszt is biztosítunk a Gasztrohegyre érkezőknek, ami fél óránként indul és a 10 résztvevő hely között közlekedik. Így ezeken a hétvégéken megkönnyítjük az itt amúgy koránt sem olyan egyszerű közlekedést.
A mi túránk állomásai és fogásai ezek voltak:
Pláne Badacsony Borterasz: lazacpisztrángos maki, füstölt pisztrángos nigir, teryaki szószban marinált, tökmagkrémes kaliforniai maki
Hableány: hajdinarizottó, ponty, rántott halikra, kapros olajmártás, hajdinaropogós
Hotel Bonvinó: füstölt harcsa, zellerpüré, birsalma, cékla
Tilia Borvendéglő: füstölt pisztrángos quiche, mángoldsaláta
Istvándy Borműhely: lazacpisztráng, kéknyelű bormártás
A vezetett túrán számtalan bennfentes dolgot hallhattunk az idei szőlőtermésről és a főszerepben lévő halak helyzetéről Budavári Dórinak és Kardos Gábor, a Gasztrohegy ötletszerzőjének köszönhetően. Kóstolhattunk Sabar pezsgőt, a Laposa borászat 2019-es újborát, a Málik Pince olaszrizlingjét, és nem mellesleg, ahogy Dóri is mondta közelebbről megismerhettük a vendéglátókat, betekintést nyerhettünk mindennapjaikba és még a Laposa borüzembe is bepillantást nyerhettünk a Hableányban!
Aki szeretné megismerni a késő őszi, téli és kora tavaszi Balatont és a Badacsony kincseit, mindenképpen vegye elő a naptárját, ugyanis ez még csak az első Gasztrohegy hétvége volt! A halak után sem fogunk unatkozni, hiszen lesz minden, ami szem-szájnak ingere!
November 23-24. Gasztrohegy/9. Badacsony szárnyai
December 28-29. Gasztrohegy/10. Nagymamáink receptjei
Január 18-19. Gasztrohegy/11. Vadászidény
Február 15-16. Gasztrohegy/12. Disznóságok
Március 14-15. Gasztrohegy/13. Húshagyó kedv
Április 4-5. Gasztrohegy/14. Füstölgés II.
Minden más fontos infót a Gasztrohegyről ITT MEGTALÁLTOK!