Gitárfesztivált rendeznek Balatonfüreden

A koncertek mellett a művészek mesterkurzusokkal is készülnek az érdeklődők számára.

Négy este, neves külföldi fellépők, a klasszikus gitározás legjobb előadói – újra nemzetközi gitárfesztivál a városban. Június 26-29. között minden nap koncertek és mesterkurzusok.

Immár 18. alkalommal várja a klasszikus gitárzene kedvelőit a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. Virtuóz vagy éppen romantikus, temperamentumos vagy elmélyült – élő gitárzenék négy napon keresztül a Vaszary Galériában.

Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. (Eddig 34 országból érkező, mintegy kétezer művészt hallhatott Balatonfüreden a fesztivál közönsége. Sőt, a rendezvény 2007-ben Japántól 192 órával, majd 2008-ban a Kanadaiaktól visszahódítva 216 órával felállította a világ leghosszabb koncertjének rekordját is.)

Ebben az évben is érdemes lesz odafigyelni a fellépőkre – ígéri a nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető egyetemi tanára.

“A koncertek mindegyike a legmagasabb szintet képviseli majd műfajában. Két versenygyőztes fiatal koncertjével nyitjuk meg a fesztivált: Andrzej Grygier fiatal lengyel gitárművész, aki a 2021. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje volt illetve Io Yamada japánból, aki az Alessandriai Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje, zenél majd.
Második este, június 27-én a cseh gitárművész Pavel Steidl lép fel, ő a világ egyik legendás gitárosa, játéka tele van humorral, színnel, szívvel, biztosan megnyeri a közönség szívét és gondolatait egyaránt. A harmadik estén a klasszikus gitár világából meghívott két legendás szólista – Pavel Steidl és Zoran Dukic találkozik a modern fingerstyle két virtuózával (Reentko Dirk és Thomas Fellow), hogy a hangszer új, innovatív hangzását hozzák létre. Teljesen új élményt ígér a zenéjük. Utolsó este, június 29-én Zoran Dukic horvát gitárművész ad koncertet. Neve etalon a gitárosok és a gitárzenét szeretők körében, lélegzetelállító virtuozitás, lenyűgöző dinamikák, elképesztő szépségű és tisztaságú hangszín jellemzi játékát – foglalta össze a fesztivál kínálatát Eötvös József.

A meghívott zenészek, valamint Eötvös József gitárművész nyilvános mesterkurzusokat is tartanak majd délelőttönként, 9-13 óra között a Ferencsik János Zeneiskolában, ahol egy-egy tehetséges fiatalt tanítanak közönség előtt, hogy a hangszer iránt érdeklődők bepillantást kaphassanak az apró műhelytitkokba is.


Forrás: balatonfured.hu

Kapcsolódó

Szombaton egyaránt megdőlt a napi melegrekord és a napi csapadékrekord

Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is - közölte a HungaroMet Zrt. a ho
Elolvasom

Nem hívták meg hamburgerre, ezért összeverte a veszprémi gyorsétterem vendégeit

Nem ez volt a férfi első ilyen jellegű bűncselekménye. - - Veszprém belvárosában, az egyik gyorséttere
Elolvasom

Ámokfutót kapcsoltak le Kaposváron

A kalamajka egy fizetetlen tankolással vette kezdetét. - - Egy férfi kisebb ámokfutást rendezett Kapos
Elolvasom