Gurulóállványok: a biztonságos mobilitás

Gurulóállványok: a biztonságos mobilitás

A biztonságos magaslati munkavégzés alappillére lehet egy gurulóállvány. Az eszköz mobilis, ugyanakkor stabil alapot nyújt. Fontosabb lehet-e egyik szempont a másiknál, engedhetünk-e bármelyikből és hogyan fér meg egymás mellett e két tulajdonság?

Legyen szó bármilyen munkavégzésről, a biztonságos körülmények megteremtése elengedhetetlen, hiszen ezzel óvjuk a munkát végzők egészségét, életét. A munkabiztonságra vonatkozóan számos előírás és jogszabály is meghatározza, hogy mik azok a pontos követelmények, melyek teljesülése nélkül a munkavégzés biztonsági szempontból szabálytalannak minősül. Léteznek ugyanakkor olyan jellegű munkák is, ahol még körültekintőbben kell eljárnunk, hiszen már önmagában a munkavégzés helye is még nagyobb óvatosságra ad okot.

Ebbe a körbe tartoznak a különböző magaslati munkák is, legyen szó akár festésről, házépítésről, szigetelésről és még sorolhatnánk. Az építkezéseken látható hatalmas állványzatokon dolgozó munkások is ebbe a körbe tartoznak. Számukra a biztonság legfontosabb alapja egy megfelelő állvány, vagy gurulóállvány lehet. Az eszköz stabil alapot nyújt, a gördülékeny munkavégzés érdekében azonban a mobilitás sem elhanyagolható. Hogyan fér meg egymás mellett ez a két tulajdonság?

Mobilis munkavédelem

A fenti kérdésre a gurulóállványok esetén tulajdonképpen egyszerű a válasz: gond nélkül. Az interneten böngészve – például az Állványbázis oldalán – számos ilyen eszközt találunk és bár néhány tulajdonságukban eltérhetnek, a két legalapvetőbb közös szempont minden esetben a biztonságos munkavégzés és a megfelelő mozgathatóság, mobilitás. Sokak fejében talán nem épp a gurulóállvány kifejezéshez kötődnek a munkabiztonság fogalma ám érdemes a kifejezés mögé néznünk.

Az állványok célja, hogy a munkások stabil alapot tudhassanak talpuk alatt, könnyen közlekedhessenek az egyes szintek között és minden munkafázishoz megfelelő munkamagassággal rendelkezzenek. Emellett azonban elengedhetetlen az is, hogy ezt a biztonságos alapot a munkavégzés helyétől függően adott esetben mozgatni is lehessen, a gurulóállványok pedig éppen ezzel nyújthatnak többet kerék nélküli társaiknál.

A gurulóállványok előnyei

A gurulóállványok a már említett mobilitásukban emelkednek ki társaik közül, illetve abban, hogy ezt a könnyed mozgathatóságot kombinálják a stabilitással. Bár szállításukkor a kerekeit vesszük igénybe, ha épp biztonságos alapra van szükségünk, a kerekek lefékezhetők, az állvány pedig pluszban meg is támasztható, ezzel garantálva, hogy a munkavégzés során is az eredeti helyén marad. Ezek mellett másik nagy előnyük a szerkezetükben keresendő.

A gurulóállványok jellemzően könnyűszerkezetes eszközök, melyek strapabíró alumíniumból készülnek, ezáltal súlyuk nem jelentős, stabilitásuk azonban páratlan. A moduláris felépítésnek köszönhetően a munkamagasság – bizonyos keretek között – szabadon állítható, illetve a szállítás megkönnyítése érdekében az eszközök akár darabjaikra is szedhetők. Ha tehát könnyen mozgatható alapot keresünk a biztonságos munkához, a gurulóállványok között keresgéljünk.

Hirdetés

Kapcsolódó

Folyamatos melegedés kedvez a szabadtéri programoknak

Pénteken délen számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lehet az égen. A nyugati-északnyu
Elolvasom

Hirdetés

Fából vagy műanyagból készült bejárati ajtót válasszunk otthonunkba?

Mielőtt házat, lakást veszünk, esetleg felújítunk vagy építkezünk, sok mindent át kell gondolni előre, hogy
Elolvasom

A csemperagasztók és kiegészítők beszerzésének gyakorlati kérdései

Ennek a bejegyzésnek a középpontjában a csemperagasztók és a csemperagasztáshoz szükséges egyéb anyagok, il
Elolvasom