Hogyan növelhető a vályogházak energetikai megfelelősége?

Hogyan növelhető a vályogházak energetikai megfelelősége?

2021. július 1-jén tették közzé Magyarország Hosszú Távú Épületfelújítási Stratégiáját, amelynek megléte előfeltétele több uniós pályázati kifizetésnek, amelyekből többféle beruházás valósulhatna meg.

A stratégia egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az épületek energetikai hatékonyságát emelje, és a karbonsemlegesség felé vigye az építőipart. Ezzel sokak szerint halálra ítéltek sok vályogból készült épületet, holott a vályogházaknál is elérhető az energetikai hatékonyság, megmutatjuk, hogyan.

Milyen egy jól működő vályogház?

A vályog természetes páraszabályozó, egyedülálló módon és mértékben szabályozza a levegő páratartalmát, csökkentve ezáltal a penészedés kockázatát. Megújuló anyag, amely nem tartalmaz vegyi adalékokat, ezért allergiásoknak is kiválóan megfelel. A vályog természetes szagokat és szerves vegyületeket megkötő képessége miatt a levegőt is tisztítja, sőt a szálló finompor mennyiségét is képes csökkenteni a belső terekben.

Összességében a vályog kimondottan környezetbarát építőanyag, alacsony gyártási energiaigénnyel, és a vályogot problémamentesen vissza lehet juttatni a természetbe, illetve bármennyiszer újra lehet hasznosítani. 

Megfelel-e egy vályogépület az energetikai követelményeknek? 

A környezettudatos építőipari szakemberek szerint van értelme megmenteni és felújítani a vályogházat, a kor igényeinek megfelelő épületet varázsolni belőle. A hazai épületállományban több mint 600.000 vályogépület található, amelyek zömében 2000 előtt épültek, így rájuk fér az energetikai korszerűsítés.

Magyarország Hosszú Távú Épületfelújítási Stratégiájának célja az üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése. Mivel az említett vályogépületek többségében szegényebb emberek élnek, sokan vélik úgy, hogy nem tudnak sokat költeni a felújításra. Ráadásul azt terjesztik, hogy a vályogfalazatú épületek csak irreálisan magas anyagi ráfordítással hozhatók a megfelelő energiahatékonysági szintre.

Ez így nem igaz, a kedvezőbb energiaigényű épület műszakilag megvalósítható. A BIOKAY vályogvakolatok szakértői szerint költségkímélő módon is fel lehet újítani a házat.

Persze néhány épület olyan rossz műszaki állapotban van, hogy nem újítható fel gazdaságosan, de ez nem csak vályog épületek esetében van így. Akik lemondanának a vályogépületekről, nem vesznek figyelembe egy sor energiafelhasználáson kívüli szempontot. A vályogból készült épületek teljeskörűen kielégítik a 305/2011 EU rendelet által támasztott követelményeket, amelyek a természetes erőforrások fenntartható használatára vonatkoznak.

A meglévő épület felújítása nagyságrendekkel kevesebb energiát igényel, mint a bontás és egy új ház építése. Az újrahasznosítás is energiával jár, de ez a természetes anyagok esetében igen csekély.

Hirdetés

Kapcsolódó

Pályázatfigyelés – az aktuális lehetőségek egy helyen

Izgalmas időszak ez az elnyerhető pályázati támogatások tekintetében. Az elmúlt hét évben összesen nem írta
Elolvasom

Hirdetés

Költöztetés és raktározás egyben? Persze!

Vannak olyan esetek, amikor a költöztetés és a raktározás igénye kéz a kézben járnak. Ekkor érdemes olyan c
Elolvasom

Minek köszönhetik népszerűségüket a salátázók?

Bár a hagyományos éttermek, illetve a gyorséttermek népszerűsége továbbra is töretlen, a piacon az utóbbi é
Elolvasom