Hogyan találjuk meg a tökéletes napszemüveget?

Hogyan találjuk meg a tökéletes napszemüveget?

A nyári napsugarak megérkezésével sokan szeretnék felfrissíteni a gardróbjukat. Az elkapkodott vásárlás helyett azonban érdemes egy kevés időt szánni a tökéletes darab megtalálására, hiszen egy igazán hozzánk illő és minőségi kiegészítő ruhatárunk valóságos ékévé válhat.

A napszemüveg ugyanis nem csak a szemünket védi – bár erről a funkciójáról korántsem szabad megfeledkeznünk! -, de öltöztet is. Markánsan meghatározhatja az aznapi stílusunkat, komolyabbá vagy lazábbá varázsolhatja szettünket, lágyíthatja vagy karakánabbá teheti a megjelenésünket. És nem utolsósorban, ha tudatosan döntünk, és figyelünk a minőségre is, hosszú évekig variálhatjuk sikeresen ugyanazt a darabot.

De mik azok a szempontok, amiket mindenképpen vegyünk figyelembe az ideális modell keresésekor?

Az arcunk és a szemüvegkeret formája

Ugyanaz az Oakley napszemüveg, ami az egyik embernek csodásan áll, a másikon kissé idegenül hathat. Mindenki más arcformával rendelkezik, amihez más-más alakú szemüvegkeret passzol igazán.

Kíméld meg magad a boltok polcai előtt töltött óráktól, és próbáld fel eleve csak azokat a típusokat, amiket neked gyártottak. Első lépésként fogj egy tükröt és nézd meg, milyen alakú az arcod!

Ovális arcforma: Gratulálunk! Az ovális arcformával rendelkezők szimmetrikus vonalaiknak köszönhetően mindenféle keretben pompásan mutatnak, szóval jöhet bármelyik áhított Oakley napszemüveg! Arra érdemes figyelni, hogy a szemüvegkeret az arcunk legszélesebb részénél legyen egy leheletnyivel szélesebb.

Kerek arcforma: Mivel azonos szélességű és magasságú arccal rendelkezünk, a legjobban olyan keretekben fogjuk jól érezni magunkat, ami nyújtja az arcunkat. Ezt az optikai trükköt inkább egy szögletes, geometrikus, sokszögű, vagy téglalap formájú keret adja meg nekünk, ami ellensúlyozni tudja az arcunk kerek ívét.

Hosszúkás arcforma: Részesítsük előnyben azokat a kereteket, amik szélesítik a hosszúkás, keskeny arcunkat. Például egy ívelt, ovális vagy kerek, illetve mintás szárú szemüvegkerettel. Az sem baj, ha nagyobb, vastagabb keretről van szó!

Szögletes arcforma: Széles, sarkos homlok és szögletes áll jellemez minket. A lágyító hatáshoz keressünk keskenyebb, ovális vagy kerek formákat. A keret felső része nyugodtan lehet hangsúlyosabb.

Szív és gyémánt arcforma: Mindkét esetben széles homlokkal, magas arccsonttal és keskeny állal rendelkezünk. Ovális társaikhoz hasonlóan, egyik kerettípussal sem lőhetnek mellé! A legideálisabb választás lehet a keret nélküli, az ovális és a macskaszem formájú szemüvegkeretek.

A szemüvegkeret anyaga

A márkaboltok, optikák polcain általában fémből, titániumból és műanyagból készült keretkínálat áll rendelkezésünkre. Mit kell tudnunk a különböző anyagú keretekről vásárlás előtt?

Műanyag keret: A legjobb választás, ha dioptriás napszemüveget készíttetsz, mert ezek a fajták képesek esztétikailag a legszebben elfedni a szélvastagságot, de fémallergiások is előszeretettel szavaznak a műanyagra.

Fém- és titánium keret: Előnyük a műanyaggal szemben, hogy repedés, törés esetén javíthatóak.

Kombinált keret: Ha nehéznek tűnik a választás, voksoljunk a fém szárral és műanyag kerettel rendelkező napszemüvegekre!

Ezeket a szempontokat se hagyjuk ki!

Fontos, hogy elégedetten nézzünk a tükörbe, de a biztonsági szempontokra is érdemes ugyanilyen hangsúlyt fektetni. Mielőtt boldogan szaladnánk a pénzárhoz, pipáljuk ki az alábbi, “minőségellenőrző” lista elemeit is:

UV400-as szűrő: Divat ide vagy oda, a kiválasztott napszemüveg elsődleges feladata továbbra is a szemünk egészségének védelme a káros sugárzástól. Ezért vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy rendelkezik UV400-as szűrővel. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az ultraibolya sugárzás fajtái közül az UV-A és az UV-B sugarak ellen is 100%-ban védve vagyunk.

Fedjen jól a lencséje: A nagyobb méretű, a szemünket teljesen lefedő lencsék nemcsak ápolnak, hanem jótékonyan el is takarnak az oldalirányból érkező napsugarak elől is.

Megbízható minőségű legyen: Ne dőljünk be az olcsó utánzatoknak! Egy nem eredeti vagy silány minőségű napszemüveg nagy valószínűséggel nem rendelkezik a megfelelő szűrővel, és hajlamos a gyors karcolódásra, törésre is. Egy Oakley Holbrook napszemüveg például biztosan tökéletes választás!

Fotó: unsplash.com

Kapcsolódó

5 tipp, amivel költséghatékonyan korszerűsíthetjük a nyaralónkat

Ahogy lassan magunk mögött hagyjuk a nyaralási szezont, és ráfordulunk az őszre, újra időszerűvé válik a ké
Elolvasom

Milyen dekorszalagot érdemes választani?

A dekorszalagok bármilyen virágcsokrot vagy ajándékdobozt fel tudnak dobni, sőt, rendezvények dekorálásához
Elolvasom

A párásítás szerepe a bőrápolásban

Gyakori jelenség, hogy a lakásunkban az optimális szint alá csökken a levegő nedvességtartalma, ami kelleme
Elolvasom