Hogyan válaszd ki a legjobb intelligens központi vezérlőegységet?

Hogyan válaszd ki a legjobb intelligens központi vezérlőegységet?

Felkapcsolni a világítást úgy, hogy fel sem kelsz az ágyból, vagy irányítani a TV-t a hangoddal egy igazán menő dolog. De annak, hogy “okosabbá” teszed az ingatlanod, számos egyéb előnye is van, köztük az energiahatékonyság és a spórolás. 

Az okosotthonok vezérléséhez azonban szükség van egy központi egységre, vagy más néven hubra, amelynek a kiválasztása nem éppen a legegyszerűbb, mivel ma már számos márka gyárt ilyen eszközöket, beleértve az OkosabbOtthon.hu márkakínálatában is fellelhető Broadlink, Sonoff és Aeotec brandeket is.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a választást, a mai cikkünkben összeírtunk néhány olyan kérdést, amelyeket mindenképpen fel kell tenned magadnak, mielőtt belevágnál a vásárlásba.

Milyen okoseszközeid vannak már? 

Tegyük fel, hogy van már egy okos hangszóród, például egy Amazon Echo, Xiaomi Mi Smart Speaker vagy Google Nest, akkor dönthetsz úgy, hogy ragaszkodsz ezekhez a márkákhoz a hub kiválasztása során is. De természetesen számtalan olyan egyéb központi egység is létezik, amely kompatibilis ezekkel a márkákkal.

Milyen okostelefont használsz?

Ennél a pontnál ismételten az lehet az egyik opció, hogy a választás során ragaszkodsz ahhoz a platformhoz, amely által nyújtott felhasználói élményhez korábban már hozzászoktál. Ha például iPhone felhasználó vagy, akkor érdemes az Apple HomeKitet választanod. Abban az esetben viszont, ha androidos telefonod van, akkor számodra a Google Nest Hub jelenti a megfelelő megoldást.

Milyen okoseszközöket szeretnél hozzárendelni a hubhoz?

Ma már rendkívül hosszú azoknak az okoseszközöknek a listája, amelyekkel az intelligens központi egységek kompatibilisek, ezért garantáltan meg fogod találni azt, amire szükséged van, függetlenül attól, hogy melyik platformot is használod.

De természetesen az is előfordul, hogy az okoseszközeid olyan technológiával működnek, amelyet csak bizonyos hubok támogatnak. Ilyen lehet például a Z-Wave vagy a Zigbee. Szerencsére azonban léteznek már, sőt egyre terjednek az olyan vezérlőközpontok, amelyek képesek mindkét protokoll kezelésére.

Van okostévéd, vagy tervezel vásárolni?

Sokan nem is tudják, de az intelligens központi vezérlőegységeket, mint amilyen például a Samsung SmartThings is, már integrálják a tévékbe, teljesen kiiktatva a különálló hardvert. Ezért nem árt ezt is figyelembe venned a választás során.

Nem mindig van szükség okos vezérlőegységre

Abban az esetben, ha nem egy komplett rendszert szeretnél működtetni, akkor nem feltétlenül szükséges beruházni egy hubba, mert az egyes okoseszközök, például egy okoskonnektor vagy egy villanykapcsoló, enélkül is üzembe helyezhetők, és a mobiltelefonokra letölthető alkalmazásokon keresztül vezérelhetők.

Arra azért ne felejts el odafigyelni, hogy az eszközeidet ugyanazon az appon vagy hangutasításos rendszeren keresztül lehessen vezérelni. Így ugyanis sokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé teheted az életedet.

Kapcsolódó

Vajon kizárólag esztétikai döntés a szemhéjplasztika?

A kor előrehaladtával, ahogy a testünk számos pontján, úgy a szemünk környékén is meglátszik az idő kímélet
Elolvasom

Meztelenség a filmkockákon – az erotika megjelenése a filmtörténetben

Az első filmes csók még botrányt kavart. Manapság pedig már nem létezhet film nélküle, akkor sem, ha nem ro
Elolvasom

A Pokémon-őrület soha nem érhet véget!

Némi költői túlzással, de amióta világ a világ, a Pokémonok velünk vannak. Népszerűségük valamiért hihetetl
Elolvasom