Holnap kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

Rick Astley és a Level 42 az idei, csütörtökön kezdődő, 3 napig tartó 11. Paloznaki Jazzpiknik legismertebb fellépője. Mellettük más világhírű, köztük hazánkban kevésbé ismert külföldi előadók is koncertet adnak augusztus 3. és 5. között a Balaton-felvidéken. A nyitónapon Nick West és Rick Astley, augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation, a zárónapon, 5-én szombaton pedig az Incognito és a Level 42 ad koncertet a nagyszínpadon. A Jazzpikniken négy színpadon több mint negyven előadó játszik három nap alatt.

Erről Valde Orsolya alapító, fesztiváligazgató beszélt még a rendezvény áprilisi sajtótájékoztatóján, az MTI tudósítása szerint.

Mint kiemelte, Nick West amerikai funk-rock, soul énekes és basszusgitáros, tehetségét Dave Stewart (Eurythmics) ismerte fel, később olyan világsztárok dolgoztak vele, mint Prince és Lenny Kravitz. Az augusztus 3-i nyitónap fő fellépője, a brit Rick Astley a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb popénekese volt, Never Gonna Give You Up című slágerére mindenki emlékszik. A csúcson hagyta abba, üzletemberként tevékenykedett, majd ötvenedik születésnapjára megjelent albuma 2016-ban vezette a brit lemezlistát, és két évre rá újabb anyaggal jelentkezett. 2019-ben a Paloznaki Jazzpiknik történetének egyik legsikeresebb koncertjét adta.

A fesztivál második napján a nagyszínpadon előbb a New Yorkban dolgozó svéd formáció, a Dirty Loops lép fel, amely egy Lady Gaga-feldolgozással robbant be a köztudatba, majd saját szerzeményekkel lett még ismertebb, és amelynek Quincy Jones a menedzsere. Utánuk az elektronikus zenét újragondoló, azt keleties és brazil motívumokkal tűzdelő washingtoni duó, a Thievery Corporation következik. A csapat húsz éve alatt tíz lemezt készített, ezek összesen több mint egymillió példányban keltek el világszerte.

A zárónapon az acid jazz egyik legfontosabb zenekara, a brit Incognito ad koncertet, amely már többször járt a Jazzpikniken, 2016-ban egy villámcsapás szakította félbe koncertjüket. A jazz-funk világából kinőtt csapat 1979 óta létezik, a Don’t You Worry ’bout a Thing című 1992-es dal volt a legnagyobb slágerük. A Level 42 első magyarországi koncertje a koronavírus-járvány miatt kétszer, 2020-ben és 2021-ben is elmaradt, de idén végre megvalósul. A legnagyobb sikereit a nyolcvanas években arató, Mark King énekes-basszusgitáros által vezetett brit dzsessz-funk csapathoz olyan slágerek fűződnek, mint a Lessons in Love, a Running in the Family, a Something About You vagy az It’s Over. A Level 42 több mint 30 millió lemezt adott el.

Sánta Dániel fesztiváligazgató-helyettes elmondta, hogy a pikniken a három kisebb színpadon a dzsessz műfaj számos ismert hazai szereplője fellép. Köztük lesz a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip és a Vanavan. A Hangfoglaló Programmal együttműködésben lesz látható és hallható aZorka és Richard Zalai, a Müpa Jazz Showcase különdíjasaként pedig a Parvaro zenekar fog játszani.

Mint elhangzott, a Jazzpiknik egyre több előrevivő kezdeményezést támogat, így a fesztiválon jelen lesz az Együtt az Autistákért Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai részlege, a Gyermekgyógyászati Klinika, a képzett zenészek segítségével hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak ingyenes művészeti képzést biztosító Superar Alapítvány, a helyi gyerekek továbbtanulását segítő Paloznak Jövője Alapítvány, a fesztiválzöldítéssel foglalkozó Zöldövezet Társulás, a gyerekek környezetvédelmi érzékenyítését végző Jane Goodall Intézet, valamint a balatoni térség kerékpáros infrastruktúráját fejlesztő BalatonBike365 projekt.

“Az Együtt az Autistákért Alapítvány célja, hogy segítse a kommunikációt az autizmussal élőkkel, rávilágítson, milyen nehézségekkel kell szembesülniük” – mondta Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke a sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, az autizmussal élő gyerekek és fiatal felnőttek integrációját segítik azok a megvásárolható sütikék is, amelyek csomagolásában öt, autizmussal kapcsolatos kérdés olvasható.

Jenőváry Zoltán, a Tűzoltó utcai gyermeksebészeti osztályt vezető főorvos elmondta: a Segítsetek Gyógyítani Alapítványhoz a fesztiválon befolyó adományokból várhatóan egy új laparoszkópos tálcát fognak finanszírozni.

A BalatonBike365 kapcsán Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a parttól távolabbi szolgáltatókkal is erősíteni szeretnék a Balaton turisztikai forgalmát.
Koller Andrea, a Zöldövezet Társulás elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a Jazzpikniken idén 70 százalékos hulladékvisszagyűjtési arányt szeretnének elérni.


Forrás: MTI

Kapcsolódó

Szombaton egyaránt megdőlt a napi melegrekord és a napi csapadékrekord

Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is - közölte a HungaroMet Zrt. a ho
Elolvasom

Nem hívták meg hamburgerre, ezért összeverte a veszprémi gyorsétterem vendégeit

Nem ez volt a férfi első ilyen jellegű bűncselekménye. - - Veszprém belvárosában, az egyik gyorséttere
Elolvasom

Ámokfutót kapcsoltak le Kaposváron

A kalamajka egy fizetetlen tankolással vette kezdetét. - - Egy férfi kisebb ámokfutást rendezett Kapos
Elolvasom