Hungarikum-koktél keverésére ösztönzi a hazai vendéglátósokat a Varga Pincészet

Hungarikum-koktél keverésére ösztönzi a hazai vendéglátósokat a Varga Pincészet

A hazai sör-és borkultúra forradalmával párhuzamosan a kevert italok evolúciója is zajlik, ám máig nem létezik jellegzetes magyar koktél. A hungarikum alapanyag használatára kiírt pályázattal a szervezők célja az, hogy valamennyi hazai vendéglátó itallapján szerepeljen magyar koktél.

Egyik hungarikum szőlőfajtánk, az Irsai Olivér mustjából készült koktél keverésére írt ki pályázatot a Varga Pincészet és a hazai bartenderképzés egyik fő intézménye, a Mojito Mixeriskola. A 700 ezer forint összdíjazású versenydöntőjébe, amelyet szombaton tartottak, öt főt, köztük több külföldön is elismert mixert választottak be.

A győztes italt, mely a must mellett többek között vodkát, narancslevet és szilva bittert tartalmaz, Tengely Norbert keverte. A bartender számára nem újdonság a versenyzés; a 2019-es Országos Bajnokság győztese képviselte az országot tavaly novemberben a Nemzetközi Bartender Szövetség (IBA) által rendezett koktél világbajnokságon Kínában.

A versenyzők emellett a Varga Pincészet szintén hungarikum pezsgőjéből készült koktélján, a Varga Irsai Pezsgő Spriccen „csavartak” egyet, és készítették el saját variációjukat.

A koktél hagyományosan nemzetközi műfaj: a nagyobb nemzeteknek mind van saját koktéljuk, amelyekhez hazai párlatot használnak, Mexikóbanpéldául a margarita alapjául szolgáló tequilát, az Egyesült Királyságban a gin-tonik összetevőjeként a gint.

„Itthon azonban, főként magas ára miatt, a bartenderek nem szívesen használnak a koktélkészítéshez pálinkát” –mondja Schök Norbert, a verseny szakmai partnere, a Magyar Bartender Szövetség vezetője. Bár habzóbort és pezsgőt használnak koktélalapanyagként, Schök szerint borkészítőkkel való összefogásra, must alkalmazására még nem volt példa. „A pálinkával szemben, amit magában isznak, musttal talán könnyebb lesz a koktélozásba bevonni az embereket, mivel a borokat, fröccsöket egyébként is szélesebb körben fogyasztják”.

Kell egy magyar koktél

A koktélok alapanyaga a Varga Pincészet tisztára szűrt, tartósítószer-mentes Irsai Olivér mustja, amely felbontás után egy hónapig eláll (ennek a koktéloknál felhasznált viszonylag kis mennyiségek miatt van jelentősége).

„A Varga prémium pezsgőből készült pezsgőspriccek mellé egy alkoholmentes verziót szerettünk volna készíteni; kísérletezés közben jött az ötlet, hogy a must kiváló koktélalapanyag – mondja Varga Máté, a Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője. Az Irsai Olivér mint mustalapanyag nyilván Magyarországon a legérdekesebb. A budapesti éttermekben, bárokban rengeteg a külföldi, nekik is kuriózum lehet. Ám ha a magyar bartendervilágba beemelik, nemzetközi versenyekre a belőle készült koktéllal neveznek, s valaki ezzel nyeri meg a világbajnokságot, az igazán jó reklám az országnak is.

A versenyről:
Irsai Olivér Must és Pezsgő Koktélverseny
https://mojito.hu/irsai-oliver-must-es-pezsgo-koktel-versenyKapcsolódó

Itt a hétvégi programod: ünnepélyesen is megnyitották a Balaton Wine & Gourmet fesztivált

Ünnepélyes megnyitóval indult a Balaton Wine & Gourmet, melyen a balatoni régió gasztronómiájának jelen
Elolvasom

Balatonfüreden is bezárhat az uszoda a magas rezsi miatt?

A fenntartási költségek drasztikus emelkedése a balatonfüredi uszoda működését is beárnyékolja. - - Az
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Hollád

Hollád települése Balatonberénytől déli irányba, az M7-es főút szomszédságában található. A mindössze 222 l
Elolvasom