Idén sem maradhat el az autóveteránok szépségversenye Balatonfüreden

A hagyományokhoz hűen idén is a balatonfüredi Tagore sétány ad otthont az autórelikviák kiállításának.

Hazai és külföldi gyűjtők jóvoltából mintegy ötven különleges, egyedi összeszerelésű autót és egy tucatnyi motorkerékpárt láthatnak az érdeklődők a Concours d’Elegance rendezvényen. Az autógyártás egykori remekei ismét a Tagore sétányon. Kiállítás és szépségverseny, a korelnök ezúttal egy Renault Skiff Labourdette 1914-ből – tájékoztat a település honlapja.

Május 11-12-én rendezik meg az évek óta tömegeket megmozgató veterán autó kiállítást és szépségversenyt. Az autók május 11-én, szombaton reggel nyolc órától lesznek láthatók a Tagore sétányon, másnap egy órakor tartják a díjkiosztót. Napközben nemcsak nézelődni lehet majd, hiszen bemutatják az autókat és tulajdonosaikat, a beszélgetéseket Bazsó Gábor Karotta vezeti, ami garancia a szellemes, érdemi párbeszédre.

A Balatonfüred Concours d’Elegance felvezető programjaként május 10-én, pénteken 10 órai indulással autós kirándulást szerveznek a Balaton felvidék gyönyörű, lankás, romantikus útjain. A 120 kilométeres túra egyúttal tisztelgés a 80-as évek mára legendássá vált Bujtor-filmjei előtt is, melyekben Ötvös Csöpi a kor szocialista verdáival üldözte a többnyire nyugati típusokkal menekülő rosszfiúkat. A start stílszerűen Bujtor István szobránál, a Vitorlás téren lesz.

Az idei autós szépségverseny ezúttal is felvonultat jónéhány érdekességet.

A legidősebb autó a versenycsónakokra emlékeztető külsejű Renault Skiff Labourdette 1914-ből. Az autó a maga korában a luxus és a minőség szinonimája volt. Elég csak annyit megemlíteni, hogy a kőrisfa vázhoz rézszegecsekkel rögzített mahagóni deszkák alkotják a karcsú karosszériát.

Felvonul egy példány az 1920-as évek sikeres túra- és sportkocsijai közül. A Steyr VI 1923-ban készült, hasonló kocsival utazott Almási László gróf is Szudánba. Az itt kiállított autó a világháborút egy laktanyában vészelte át. Később aknagyűjtő teherautót fabrikáltak belőle a tűzszerészek. A kocsi húsz évig állt egy udvaron a sárba süllyedve, most eredeti fényében lesz látható.

Biztos megakad a látogatók tekintete az 1929-es Bugattin, vagy a negyvenes évekből származó Jaguáron, de az 1955-ös Bentley S1 limuzint is érdemes tüzetesebben megnézni, a brit luxusautóra a korszak legjelentősebb karosszériaépítő vállalkozásai szabták rá az elegáns felépítményeket.

Persze látható lesz több Mercedes és Ferrari, illetve egy 1987-es Daimler Limousine, amelyet II. Erzsébet angol királynő is használt néhányszor, de főleg a családtagok utaztak vele. Később Skóciában, a Balmoral kastélyban teljesített szolgálatot a királyi család nyaralásai alatt.

Felvonul egy Volkswagen T2 Westfalia, ami egy teljes felszereltségű kempingautó, van benne hűtő, gázfőző, mosogató, WC, zuhany, hat ülő- és öt fekvőhely, székek, szekrények, asztal és tetősátor is. A hetvenes évek közepének német életérzése testközelből.

Kuriózumként pedig versenybe száll a több mint nyolcvan éves Fiat 500 Topolino, ami nemcsak rendkívül kicsi autó, de még mechanikus indexet használtak rajta.

A rendezvény a szokásokhoz híven autós felvonulással ér véget.


Forrás: balatonfured.hu

Kapcsolódó

Jön az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a
Elolvasom

Nyári programokkal várja a közönséget a Thália Színház Salföldön

Nyári eseménysorozatot szervez a Thália Színház Salföldön: 47 programmal, köztük kamaraelőadásokkal, konce
Elolvasom

Megújult az Esterházy-kastély Balatonfüreden

Az épület falai közt megnyílt tárlat egy régmúlt kor füredi nyaraiba enged bepillantást. - - Több, mi
Elolvasom