Így találhatod meg a számodra tökéletes grillt

Így találhatod meg a számodra tökéletes grillt

Javában tart a grillszezon, a kertekben és a szabadtéri helyszíneken készülnek a finomabbnál finomabb fogások. Nincs másra szükség, csak egy megfelelő grillre, de a kiválasztás néha nem is olyan egyszerű. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a különböző típusokkal kapcsolatban, amelyek segíthetnek a kiválasztásban.

klasszikus faszenes grillek ma is a legnépszerűbb változatnak mondhatók; olcsók, egyszerűen kezelhetők, ráadásul a valódi grillezés élményét biztosítják. Az étel készítéséhez szükséges parázs relatív gyorsan elkészíthető. A fedél nélküli változatok esetében is jó szolgálatot tesz néhány extra tartozék és tulajdonság, mint az acélból készült hamutartó vagy az állítható magasságú láb.

A faszenes grillek továbbfejlesztett változatát képviselik az úgynevezett gömbgrillek. Egyre népszerűbbek, illetve egyre többen döntenek úgy, hogy ennek a típusnak szavaznak bizalmat. A legnagyobb előnye a klasszikus faszenes grillekkel szemben maga a fedél, ami alkalmassá teszi BBQ készítésére is. Ugyanakkor tisztában kell lenni a hátrányos tulajdonságaival is. A gömbgrill esetében a hő szabályozása nem túl egyszerű feladat, ráadásul a szén utánpótlása is nehézkes. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható gömbgrillek között vannak kifejezetten gyenge minőségű változatok, amelyeket jobb elkerülni; szerencsére a gyanúsan alacsony áruk árulkodó.

Mindenképpen szót kell ejteni az úgynevezett offset sütőkről, amelyeket gyakran grillmozdonyként emlegetünk. A gömbgrillekhez hasonlóan fedéllel rendelkeznek, így alkalmasak barbeque készítésére is. Nagyszerű hőtartő tulajdonsággal büszkélkedhetnek, legalábbis azok a termékek, amelyek minőségi anyaghasználattal készültek. Mint minden típus, az offset grillek is rendelkeznek néhány előnytelen tulajdonsággal; a hőszabályzásuk relatív nehézkes, illetve némi rutint kíván, sütés közben állandó felügyeletre van szükség. Ezek esetében is elmondható, hogy a piacon sok lemezből készült gyenge minőségű változat van jelen, amelyeket érdemes inkább elkerülni.

A fedeles grillek sorából nem hagyhatjuk ki az úgynevezett tojásokat sem, amelyeket gyakran csak kerámia grillként emlegetünk. Természetesen ezek is alkalmasak BBQ ételek készítésére. Mivel magas hőmérséklet érhető el velük, többféle funkciót várható tőlük; az ilyen grillek valódi multifunkciós eszközök, amelyek tökéletesen alkalmasak különböző ételek grillezésére és barbeque készítésre is. A tojásgrill napjainkban igazi divattermék, de az előnyös tulajdonságai mellett tisztában kell lennünk néhány hátrányával is. A kerámiabetétek miatt ezek a grillek kifejezetten nehezek, így a szállításuk és a mozgatásuk nem épp a legkényelmesebb feladat. A kialakításuk miatt kis rácsfelülettel rendelkeznek, vagyis tipikusan egy-két fős megoldásról beszélhetünk. Sajnos az áruk sem nevezhető barátinak.

Végezetül el kell mondani, hogy nem csupán faszenes változatok alkalmasak grillezésre. Az úgynevezett gázgrillek megfelelő alternatívát jelentenek, de esetükben le kell mondanunk az eredeti faszenes aromákról. Érdemes tudni azonban, hogy ma már rendelkezésre állnak olyan füstölő dobozok és aromarácsok, amelyek a faszenes grill aromavilágát igyekeznek biztosítani. A gázgrillek gyorsan felmelegszenek, így esetükben nem kell faszénnel és parázzsal bajlódnunk, a kezelésük is egyszerű.

Érdemes időt szánni a különböző grill típusok megismerésére, így biztosan azt a fajtát visszük haza, ami a leginkább megfelel az igényeinknek.

Kapcsolódó

Nem kell napokat áldozni az irodaköltöztetésre

Valószínűleg nálad sem szerepel a kedvenc szabadidős vagy hétvégi programok listáján az irodaköltöztetés. L
Elolvasom

Hogyan tölthetnék izgalmas programokat négylábú kedvencemmel? Adunk egy szuper tippet!

Az egész napos rohanást követően jó érzés hazamenni az ember leghűségesebb barátjához, aki minden alkalomma
Elolvasom

Gondoskodj a telefonod védelméről kirándulások során is!

Itt a nyár, lehet menni túrázni, kirándulni, várnak a tóparti, tengerparti nyaralások! Amit biztosan magunk
Elolvasom