Így tehetünk több képet egy vászonra – a kollázs

Így tehetünk több képet egy vászonra – a kollázs

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy azon gondolkodott, ki kéne tenni a falra a családi képeket. Itt viszont vége is lett a projektnek, mert nem tudta eldönteni, hogy melyik kép kerüljön a falra.

Erre lehet tökéletes megoldás egy kollázs vászonkép. Ekkor ugyanis esztétikusan elhelyezve több kép kerül egy vászonra. Hogyan is készül a kollázs, és milyen típusai vannak? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Vászonkép Szalon segítségével.

Mi a kollázs?

A kollázs gyakorlatilag az az eljárás, amikor egy nagy vászonképre több, kisebb képet helyezünk el. Méretük lehet azonos vagy teljesen szabálytalan. Ugyanez vonatkozik a képek közötti háttérre, bármilyen színű lehet, nem csak fehér.

Mik a kollázs előnyei?

A kollázsnak több előnye is van, az egyik az, hogy ha nem tudunk választani a képek közül, ezzel a módszerrel mindent a falra tehetünk. Ennek a másik módja lehet, ha a képeket külön-külön vászonképre nyomtatjuk, de egy nagy képet sokkal könnyebb kezelni, például takarítani, vagy amikor le kell szedni a falról.

A másik előnye ennek az eljárásnak, hogy ha kisebb, rosszabb minőségű képeket szeretnénk a falra helyezni, akkor azt is megtehetjük, nem szükséges a nagy, jó minőség. Ha nagy képet tennénk fel, ahhoz nagy és jó minőségű képre lenne szükségünk, különben kockás, pixeles lenne a kép. Ezzel a módszerrel viszont a rosszabb minőségű fotókat is fel lehet használni.

Hogyan készül a kollázs?

Kollázst egyszerűen tudunk otthon mi is készíteni. Erre már egyre több internetes oldal áll rendelkezésre. Ha nem szeretnénk ezzel foglalkozni, vagy csak jobban bízunk a szakemberekben, bízzuk meg a vászonképet gyártó céget. Manapság a legtöbb cég vállalja, hogy segít, ilyen a Vászonkép Szalon is. 

Náluk a folyamat úgy működik, hogy elküldjük a fotókat, megbeszéljük az apró részleteket az elrendezést tekintve. Ezek után elkészítik a mintát, amin még lehet változtatni, utána pedig elvégzik a nyomtatást is, a kész termékre pedig garanciát vállalnak.

Kollázstípusok

A kollázsoknak elrendezésüket tekintve többféle típusa van. Az egyik legegyszerűbb a rendezett montázs. Ennél a képek nem egyforma méretűek, de nincsenek elforgatva.

A rendezett montázs speciális alfaja a szabályos montázs. A fotók itt sincsenek elforgatva és ugyanakkora méretűek, általában négyzetek.

Elhelyezhetjük a képeinket úgy is, hogy középre kiemelünk egyet, ami nagyobb a többinél, a többi képet pedig köré helyezzük. Ez akkor lehet hasznos, amikor például egy családi eseményről készítünk kollázst.

A montázs lehet rendezetlen. Ekkor a képeket a vásznon össze-vissza helyezzük el, egymástól elforgatva, akár árnyékot is vethetnek egymásra.

A rendezetlen montázs csúcsa, amikor nem négyszög alapú vászonra visszük fel a fotókat, hanem például egy szívre, és még a képeket is szabálytalanul rendezzük el.

Ahogy látjátok, a kollázsnak több előnye is van, és az esztétikusan elkészített alkotás szépen mutat a lakásban. A kollázst elkészíthetjük magunk is, de megbízhatunk vele szakembereket is.

Hirdetés

Kapcsolódó

Trambulinok árai, és amit tartalmaznak

Az, hogy a trambulinozás világszerte kedvelt időtöltés, egyértelmű. Korosztálytól függetlenül egyre több em
Elolvasom

Hirdetés

Energiamegtakarítás fűtési keringtető szivattyúkkal

A szivattyúk napjainkban már nélkülözhetetlen elemei egy korszerű fűtési rendszernek. Nem volt ez mindig íg
Elolvasom

Hogyan fejleszthető az analógiás gondolkodás gyerekeknél?

A gyerekek és talán kicsit a felnőttek számára a legnagyobb félelem az iskolában a matematika irányába van.
Elolvasom