“Igyekszünk egy kis kulturális pezsgést csempészni Kapolcsra” – Interjú Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatójával

“Igyekszünk egy kis kulturális pezsgést csempészni Kapolcsra” – Interjú Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatójával

A pandémia az összes nagyobb fesztivált keresztülradírozta a naptárakban és ez alól a Művészetek Völgye sem volt kivétel. A legendás összművészeti találkozó stábja azonban egy elmés helyettesítő javaslattal állt elő az utószezon idejére, amolyan tűzoltás gyanánt. Az úgynevezett Völgyhétvégék alkalmával a nyári fesztiválhangulatot szomjazók lelhettek vigaszra többek között Kapolcs megújult főterén. Oszkó-Jakab Natáliát, a Völgy főszervezőjét ezen kezdeményezés hatékonyságáról illetve a jövő év nagyratörő, jubileumi terveiről faggattuk.

Mennyi időtök volt reagálni a kialakult helyzetre a koronavírus első berobbanásakor és mikor jött el az a pont, amikor be kellett látni, hogy a fesztivál – ahogy megszoktuk – elmarad az idén?

Márciustól követtük a környező országok híreit, sok szakmai egyeztetésen vettünk részt és a helyzet nemzetközi, majd itthoni alakulása miatt már a bejelentés előtt pár héttel kezdett világossá válni, hogy idén valószínű nem lehet majd nagy fesztiválokat tartani egészségügyi kockázatuk miatt. Ezért kezdtünk el dolgozni egy B terven, a Völgyhétvégéken, így tudtuk a korlátozások bejelentésekor már a kész koncepciót bemutatni a közönségünknek. Mindezek ellenére az utolsó pillanatig reménykedtünk, de sajnos ebben a helyzetben tényleg nem lehetett másképp cselekedni.

Hogyan záródott a Völgyhétvégék mérlege? Jól fogadták az emberek a kapolcsi újításokat?

A közönségünk nagyon örült, hogy legalább ilyen formában, csendesebb körülmények között találkozhatnak művészeinkkel, a megszokott programjainkkal, az emblematikus programhelyszíneinkkel. A településsel is folyamatosan egyeztettünk, mindenki számára biztonságos mértékűre szerveztük a hétvégéket, így sikerként könyveljük el ezt a mini fesztivál sorozatot. A megszokott, szabadon látogatható vásárfolyamot elengedtük idén, hiszen ott nem tudtuk volna kontrollálni a látogatók mennyiségét. Ez persze sokaknak hiányzott, de abszolút megértették a helyzetre való tekintettel. A csak Kapolcsra koncentrálódó, néhány programhelyszínes Völgyhétvégék családiassága sokaknak külön tetszett, hiszen így a Malomszigetet és a patakot birtokba tudták venni a piknikezők és szembetűnőbbé váltak a település szépségei. 


Mit várhat a Kúria projekttől a nagyérdemű?

A MűvészVölgy Kúria projekttel az állandó kiállítások mellett havi egy alkalommal közvetlen hangulatú irodalmi és zenei programokkal igyekszünk egy kis kulturális pezsgést csempészni Kapolcsra a fesztiválon kívüli időszakban. Megnyitott továbbá az épületben a Kuthy Kávézó, mely egész évben kávékülönlegességekkel és finom reggelivel várja a látogatókat. Reményeink szerint a Kúria nyújtotta lehetőségek miatt is egyre többen állnak meg sétálni és kikapcsolódni Kapolcson.

Ha minden jól alakul, jövőre tartjátok a 30. Völgyet. Milyen különlegességeket tartogattok a tarsolyotokban és milyen óvintézkedéseket lehet tenni, így hogy Damoklész kardja Kapolcs felett is lebeg?

Terveztünk egy Völgy30 programcsomagot, melyen belül szeretnénk minél több programot megidézni az elmúlt harminc évből, egyfajta kulturális időutazásként, de újabb és újabb ötleteink merülnek fel, mérlegeljük mik azok, amiket meg tudunk valósítani. A Művészetek Völgye Fesztivál szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy három településen terül szét és eddig is emberléptékű, intimebb udvarokkal, nagyobb részt szabadtéri programokkal várta a látogatókat. Folyamatosan egyeztetünk a településekkel, ahogy idén is és figyeljük az aktualitásokat. A Völgyhétvégék tapasztalatai azt mutatják, hogy meg tudjuk majd tartani valamilyen formában a 30. Művészetek Völgye Fesztivált. Persze lehet lesznek változások és mindenképp figyelnünk kell a látogatók nagyobb térben való szétosztására. Ez szerepelt az eredeti terveinkben is, így kezdtük el már most a 2021-es év szervezését.Fotó: Kelemen Gergő

Kapcsolódó

Hidegfront érkezik, de a napos idő marad

Pénteken egy hidegfront hoz szeles időt és lehűlést. A hőmérséklet 5 és 12 fok között várható. Délelőt
Elolvasom

Folytatódik az enyhe és napos időjárás

Végre egy-két napnál hosszabb időre is igazi tavaszias fordulatot tapasztalhatunk az időjárásunkban a Balat
Elolvasom

Tavaszias fordulat várható a hétvége időjárásában

Pénteken felhős, reggel helyenként párás, ködös időre számíthatunk. Számottevő csapadék nem várható. 7
Elolvasom