Indul az őszi pergetőszezon a Balatonon

Ha szeptember vége, október eleje, akkor bizony indul, mégpedig ezerrel a pergetőszezon. Október közepére már nincs nap, amikor ne hívna a víz, meg persze a horgászat, úgyhogy érdemes felkészülni a pillanatra, amikor a nagy dobások beindulnak. Mert aztán nincs megállás, csak kapás, kapás és kapás!

Jó ötlet villantani a vízparton?

Igen, de nem egészen köznapi értelemben. A támolygó és körforgó villantók nem maradhatnak ki a felszerelésből. Hogy miért? Hát azért, mert ha csuka és pergetés, akkor elengedhetetlenek a sikerhez. És még valamiért! A közbenjárásuknak hála akár a süllő, a sügér vagy az egyéb ragadozó fajták sincsenek biztonságban!

A támolygó villantóknál az ütemtelen, lassú vontatás az, ami igazán célravezető, mert így a kanál libegő, kacsázó mozgást vesz fel, mintha csak kis, sérült halat imitálna. Ha mindehhez még némi hossztengely körüli forgás is társul, akkor a csukák biztosan nem tarthatóak távol a csalitól, mert mindezt imádják! Érdemes a sneci.hu-ról minél több színben beszerezni belőlük a nagyobb variálhatóság érdekében.

A körforgós típus hátránya az, hogy rendesen becsavarja a zsinórt, ellenben előnye, hogy az általa keltett vibráció kihozza a ragadozókból az állatot és a támadó ösztönt. A spinnervait egy speciális kategória, ami első, sőt második pillantásra is határozottan furcsa konstrukciónak tűnik. Az egyik része jól láthatóan körforgó villantóra hasonlít, de a másik része meg egy hamisíthatatlan gumicsali. A felső rész tulajdonképpen kis hullámokat generál a vízen. Ami talán a legnagyobb vonzereje, hogy újdonság, és mint ilyen, még a csukáknak is tátva marad a szája tőle! Előnyei közé sorolható, hogy pergetés közben nem akad el könnyedén a nádasban vagy éppen a víz alatt megbújó rejtett akadókban.

Mi a helyzet a plasztik műcsalikkal?

Ezek is jöhetnek dögivel! Ezek az alternatívák sem vallanak szégyent a pergetés hevében, viszont kétségtelenül jó, ha némi technikásság is társul az alkalmazásukhoz. A táplálékhalakra hajazó gumihalat bedobás után célszerű csaknem vízszintesen tartani a bottal, majd jöhet két-három fordítás az orsó hajtókarával, aztán egy kis pihenés következik. Miközben a zsinór feszesen tart, a bitspicc lefelé engedésével jön létre a komótos süllyedés, ami bizony nagyon is ingerlő mozdulatsor még a mélyebb vízrétegekben tanyázó halak számára is. Ez  hamisíthatatlan türelemjáték, meg persze igazi művészet, ami a pergetőtechnikát illeti, de nagyon megéri vele kísérletezni! Amúgy vásárlásnál érdemes külön figyelmet szentelni a méret és a szín kiválasztására is, mert ezeken az „apróságokon” is múlhat a kapás sikere.

A kiegészítők is lényegesek?

De még mennyire! Ha megvan az a szett, ami egyedileg a legtökéletesebb, akkor egyáltalán nem rossz ötlet egy pergető készletre tervezett hordozó táskára beruházni. Egyrészt a közbenjárásával rendben elpakolhatóak a kellékek, és még az átláthatóság is megőrizhető. Másrészt a bokrosabb, vadregényesebb terepeken könnyebb átjutni úgy, hogy közben a felszerelés biztonságban, a felkapható és könnyedén hordozható táskában lapul.

Kapcsolódó

Végtelen esőre számíthatunk a hétvégén egy kis széllel és hóval

Pénteken egy mediterrán ciklon előoldalán melegedés érkezik élénk, erős déli-délkeleti széllel, sokfelé kia
Elolvasom

Köd-felhő-szél hármasa jellemzi időjárásunkat

Szombaton erősen felhős, borult lesz az ég. Helyenként havas eső is előfordulhat, máshol legfeljebb csak sz
Elolvasom

Változatos időjárással érkezik a hétvége

Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően többfelé kisüthet hosszabb időszakokra a nap. Sz
Elolvasom