Ismét drágulnak az autópálya matricák

Ismét drágulnak az autópálya matricák

A tavalyi matricák január 31-ig érvényesek.

Átlagában nem éri el az infláció nagyságát az autópálya díjak emelése. Változó mértékben ugyan, de 2023-ban többet kell fizetni minden típusú matricáért. Akiknek tavalyi éves jogosultságai vannak, január 31-ig még felhajthatnak a díjköteles szakaszokra. Az új matricákat hó végéig kell megvásárolni – írja a tvkeszthely.hu.

Az autópályák jogszerű használatához szükséges jogosultság nyilvántartása Magyarországon az egyik legkorszerűbb ilyen rendszer. Országos éves, havi, tíz napos; valamint megyei éves virtuális matricák vásárolhatók. Az autósok jelentős része éves díjat fizet. “Saját autómra még nem vásároltam meg, de mindenképp’ meg szeretném vásárolni, elég sokat közlekedem autópályán. Én úgy gondolom, hogy ez valóban drágult, de nem olyan mértékben, amit még ne lehetne megfizetni” – vélekedett Benke Balázs autós.

Ugyan az év minden napján lehet autópálya matricát vásárolni, januárban megnő a forgalom: az éves jogosultságokat ilyenkor lehet meghosszabbítani. Az egyik legnépszerűbb vásárlási lehetőségnek számítanak a benzinkutak. “A tavalyi éves pályamatricák idén január 31-ig érvényesek, úgyhogy már nagyon sokan elkezdték megvásárolni a következő évre érvényes éves pályamatricákat. Sajnos idén januárban is emelkedtek a díjak” – mondta el Tüskés Viktória töltőállomás kezelő.

D1 járműkategóriában az országos éves és megyei matricák drágulása nem éri el az öt százalékot. A többi esetében ugyan magasabb a növekedés mértéke, de az átlag nem nagyobb az inflációnál. Az éves jogosultságok az aktuális év január 31-ig érvényesek. Aki nem figyel a hosszabbításra, vagy nem vált időben egyéb jogosultságot, pórul járhat. “Aki a díjköteles úthálózatra felhajt és nincs érvényes e-matricája, annak a felhajtást követően 60 perc áll rendelkezésre, hogy megváltsa azt. Hogyha ezt elmulasztja, akkor pótdíj fizetési felszólításra számíthat. Az alap pótdíj a D1-es díjkategóriában 60 napon belüli fizetés esetén 18750 forint” – figyelmeztetett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs vezetője, Marczin Bence.

Autópálya matricát akár mobiltelefonon, az autóban ülve is lehet váltani – egy véletlen, fizetős szakaszra felhajtás esetén ez a legkényelmesebb megoldás a büntetés elkerülésére. A nemzetiutdij.hu oldalon pedig pontos tájékoztatást lehet kapni az árakról, de arra is van lehetőség, hogy – kényelmi díj fizetése nélkül – itt vásároljuk meg az autópálya használatának jogosultságát.


Forrás: tvkeszthely.hu
Fotó: tvkeszthely.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom