Jöhet az újabb foglalási hullám és rekord

Jöhet az újabb foglalási hullám és rekord

Tovább nőhet a szállásfoglalások száma, akár a 2019-es szezonnál is telítettebb nyarunk lehet: július másodikán, azaz ma délután elérhetjük az 5,5 milliós oltottsági szintet, ami újabb lazításokkal jár. Nem kérik majd a védettségi igazolványt a hazai szállásadók sem. Jó hír lehet ez azoknak, akik az igazolvány hiánya miatt nem foglalhattak szállást eddig. Az idei árakat csak válaszadók 27 százaléka sokallja a Szallas.hu friss felmérése szerint.  

Újabb kutatási eredményeket publikált a Szallas.hu, mely szerint a résztvevők 42 százaléka már foglalt, 36 százaléka még ugyan nem rögzítette szálláshely-választását, de tervezi a nyaralást. 12 százalékuk még bizonytalan, 6,6 százalék már vakációzott és csupán 4 százalék nyilatkozott nemleges válasszal.

„Ezek az arányok valószínűleg már most mások lehetnek, arról nem is beszélve, hogy június 24-én bejelentették, hogy 5,5 milliós beoltottsági szintnél már nincs szükség a védettségi igazolvány bemutatására a szálláshelyeken sem”

– mondta Trepess Beatrix, a Szallas.hu közösségi média és PR-menedzsere. A szakember azt is hozzátette, hogy a 24-ei bejelentés óta már 27 százalékkal több foglalás érkezett be, mint az azt megelőző héten, ami a miniszterelnök mai nyilatkozata után tovább emelkedhet. „Az eddig beérkező belföldi foglalások alapján telítettebb nyári időszakra számítunk idén 2019-hez képest” – jegyezte meg Trepess Beatrix.

A többség még mindig inkább a belföldi nyaralást tűzte ki, de 18 százalék tervez itthon és a határon túl is vakációzni. Aki viszont külföldre megy, körükben Horvátország (42%), Törökország (11,4%), Görögország (11,4%) és Montenegró (5,7%) a legkeresettebb úti célok. A horvát tengerpartra igyekvők körében Dalmácia és a Kvarneri-térség vonzza idén a legtöbb magyart. Trepess Beatrix felhívja a határainkon túlra indulók figyelmét, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak a megfelelő konzulátusnál, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük annak érdekében, hogy a határ átlépése flottul menjen. Mivel főleg a déli határoknál nagyobb torlódásra lehet számítani, érdemes megfelelő mennyiségű folyadékról gondoskodni az úton.

A felmérés arra is kitért, mit gondolnak a vendégek az áremelésről. Háromból két válaszadó szerint várható volt és számítottak is rá, csupán 27 százalék sokallja és véli túlzónak. „Országos viszonylatban a szálláshelyeken átlagosan 11,5 százalékkal kerül többe egy éjszaka egy főnek, míg a Balatonnál 8% körüli a drágulás” – ismertette a részleteket a PR-menedzser.

Akciós ajánlatok, áhított úti célok és jól bevált helyek

A kutatás résztvevőinek harmada tavalyi nyaralásához képest magasabb színvonalú szolgáltatást keres. „Népszerűek a saját medencével, jacuzzival vagy wellness-részleggel ellátott szálláshelyek, és nőtt a félpanziós, illetve all inclusive kényelmi szolgáltatások népszerűsége is” – fűzte hozzá Trepess Beatrix. A szakember azt is elmondta, hogy míg tavaly a Szallas.hu nyári foglalásainak 0,42 százaléka volt all inclusive, idén már 1,09 százaléka, és 2020-ban 14,71 százalék tartalmazott félpanziós ellátást, míg idén már 17,35 százalékuk. A friss felmérés szerint kb. minden második válaszadó étteremben és /vagy büfében étkezik a vakáció alatt. Kevesebb lesz a hűtőtáskás vendégek száma, mint a korábbi években. „A kitöltők 40 százalékának fontosabbá vált idén, hogy a vakáció alatt vendéglátó egységben étkezzen inkább, mint a szálláson maga főzzön vagy csomagoljon szendvicset, így nagyobb forgalomra számíthatnak tavalyhoz képest az éttermek, bárok, kávézók, bisztrók és büfék” – mondta Trepess Beatrix.

A pandémia hatására nem lett fontosabb a tisztaság, de csak azért, mert mindig is az volt a válaszadók szerint. Minden ötödik kitöltő számára vonzóbbá váltak a szórakozási lehetőségek, mint például a zenés vacsora vagy meccsközvetítés. A PR-menedzser azt is elárulta, hogy csaknem a válaszadók harmada számára az ár, akció határozta meg az úti cél választását, ugyanennyien „bakancslistás” települést választottak, ahol még nem jártak. A kitöltők 17 százaléka visszatérő vendég, számukra a szokás, saját tapasztalat volt a desztináció kiválasztásának mozgatórugója. Programok közül a strandolás (75%), a városnézés (70%), a kirándulás és túrázás (58%) és a wellness (51%) a legnépszerűbbek.

Bár a felmérés kitöltőinek kétharmada egyetért a védettségi igazolvány általi korlátozásokkal, 5,5 milliós oltottsági szint mellett már majd nem csak a plasztik kártyával vagy QR kóddal rendelkezők utazhatnak. Ez jó hír lehet azok számára, akik a védettségi igazolvány meglétének hiánya vagy a vírustól való félelem miatt nem mertek eddig nyaralást tervezni. Egyébként, akik nem vakációznak a nyáron, közülük 45 százalék anyagi okokra hivatkozva tesz így.

A felmérés hátteréről:

A Szallas.hu 2021.06.20. és 2021.06.25. között online felmérést végzett arra irányulóan, mik az aktuális nyaralási trendek és mi a vélemény az idei árszintről. Bár a felmérés nem reprezentatív az ország lakosságára nézve, az 1088 válasz alkalmas arra, hogy szemléltesse a nyaralással kapcsolatos attitűdöket és vélekedéseket.

Fotó: canva.com
Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom