Jön a Kenese ArtFeszt

Balatonkenesei származású művészek összefogásával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Balatonkenese Város Önkormányzata támogatásával indul 2022. május 28-án a Kenese ArtFeszt ingyenes közösségi művészeti foglalkozássorozata gyermekes családok, fiatalok és művészetszerető felnőttek számára.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével nem csak Veszprémnek de régióbéli településeknek is lehetősége adódik részt venni a programalkotásban már a 2022-es előkészületi évben is, a 2023-as fő évadra készülve. Balatonkenesén és a szomszédos Balatonakarattyán több művész él vagy gyökerei ehhez a két településhez nyúlnak vissza. A mára már jelentős szakmai háttérrel rendelkező művészek éltek az EKF adta lehetőséggel és egy olyan programsorozatot hoztak létre, melyben első sorban a gyermekes családokat és az ifjúságot szeretnék megszólítani, kiegészítve ezáltal a település már meglévő programjait. A Kenese ArtFeszt-ben a művészek a fővárosban és külföldön megszerzett tudásukat szeretnék a helyi közösséggel megosztani és remélik, hogy ezáltal a közösség is erősödni fog.

A programsorozat május 28-án Bucz Júlia, népzene pedagógus, citeraművész hangszeres Baba-Mama foglalkozásával indul, ahol már a pár hónapos gyermekeket és szüleit is nagy szeretettel várja a művész közös éneklésre, hangszerjátékra és apróbb táncokra. A foglalkozások magyar népzenei alapokon és német zenepedagógiai metóduson nyugszanak, mely kiegészül Júlia saját dalaival, mondókáival. A népzenepedagógus 10 éven át a brüsszeli Zengő Zenei Műhely vezetőjeként tartott hasonló foglalkozásokat Belgiumban és napjainkban a dél-erdélyi Nagyszeben magyar közösségét is örvendezteti zenei alkalmaival. Most először adódik lehetősége, hogy szülővárosa és a környék lakói számára tartson Zengő foglalkozást.

A június hónapban a képzőművészet jegyében folytatódik a közösségi foglalkozássorozat. Haránt-Miklós Melinda és Haránt Ervin fiatal, mesterdiplomás grafikusművész, illusztrátor házaspár várja az általános- és középiskolás korú fiatalokat, valamint a felnőtt korosztályt is, hogy a papírmárványozás technika csínját-bínját elleshessék. 

Tóth Sára, aki a mai napig büszke balatonkenesei származására, a második júniusi alkalom vezetője, ahol Zenés mesékkel várja az óvodás és kisiskolás gyerekeket. A foglalkozás a kreativitás és játékosság jegyében zajlik, mely felszabadult, örömteli pillanatokat ígér. Ez alkalommal több hangszer is felcsendül majd a Zeneakadémiát végzett fagottművész jóvoltából. Sára néhány éve művészeti terapeuta képesítést is szerzett, mely kiválóan segíti munkájában. Mélyen hisz a művészet, a zene, az alkotás és játék erejében, amik által valódi értékeket fedezhetünk fel magunkban és másokban is.
Ritmusvilág a július 16-i rendezvény címe, mely során Sipos Csaba, ütőhangszeres művész és pedagógus eloszlat minden kételyt, aki azt gondolná, hogy ne lenne ritmusérzéke. Egymásra épülő, mókás ritmikus játékok sokasága várja az érdeklődőket a legkisebbektől a szépkorúakig is ezen az alkalmon.

A spanyolországi Sevillában élő hegedűművész és pedagógus, Füredi Veronika zárja a nyári közösségi foglalkozások sorát Cantabile Dalműhelyével. Az egész család és minden korosztálynak szóló zenei alkalom során felfedezzük, hogyan szolgálhat testünk hangszerként, és milyen egyszerűen alkothatunk nagyszerűt! Lesznek játékos bemelegítő feladatok, ritmus improvizáció és nem utolsó sorban többszólamú közös éneklés is. A szintén balatonkenesei származású művész tanulmányait Glasgowban, Córdobában és Barcelonában végezte, de minden nyáron visszatér szülővárosába, ahol nagy sikerrel ad elő.

A Kenese ArtFeszt foglalkozásai május 28-án, június hónapban 11-én és 18-án, július hónapban pedig 16-án és 30-án szombatonként ingyen látogathatók 10 órai kezdettel a balatonkenesei Kultúra Házában. Sok szeretettel várja az érdeklődőket a Kenese ArtFeszt szervező csapata!

Foglalkozások helyszíne: Kultúra Háza – 8174 Balatonkenese, Táncsics Mihály u. 24.

FB oldal: https://www.facebook.com/Kenese-ArtFeszt-101898712530254/

Kapcsolódó

Két zsilipet már fel is újítottak a Balatonnál

A több, mint ötmilliárdos fejlesztés a Balaton vízminőségének javításáért indult két évvel ezelőtt. - -
Elolvasom

A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés

Megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése a Balatonnál március 27-28-án - közölte a munkát szervező Balatoni
Elolvasom

Vidéken Veszprémben a legdrágábbak az albérletek

A lakásbérleti díjak országosan 1,8 százalékkal, a fővárosban 1,4 százalékkal nőttek februárban az egy hó
Elolvasom