Jövőre ismét ereszthetnek a Balatonon

Jövőre ismét ereszthetnek a Balatonon

A jövő év eleji csapadékkal jobb előre számolni a szakemberek szerint.

A vízszint csökkentését időben kell megkezdeni, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést a mélyebben fekvő területeken – írja a 24.hu.

A szeptemberi melegben 97 centin mérték a Balaton vízszintjét, mely az utóbbi hetek csapadékos időjárásának köszönhetően novemberre jelentősen megemelkedett.

A rendelkezésre álló adatok alapján a magyar tenger vízszintje október 22. óta folyamatosan emelkedik. A tó átlagos vízszintje november 8-án már 100 centis volt, november 16-án pedig elérte a 102 centit. Ebben a hónapban ez ritkának számít, tavaly például 69 centi volt a legalacsonyabb őszi vízállás.

A Balaton téli üzemi vízszint-maximuma 110 centiméter, írja a hirbalaton.hu.

“Az időjárás előrejelzést figyelembe véve fel kell készülni arra, hogy nagy valószínűséggel jövő év elején szinten tartó vízeresztésre kerül sor” – jelentette be a napokban Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balatoni Szövetség közgyűlésén.

Ilyen vízeresztésre idén nyáron is sor került. Miután a Balaton átlag vízállása meghaladta a 120 cm-es szabályozási szintet, egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése. Ennek megfelelően a Sió-zsilipet június 13-án nyitották meg.

A vízszint csökkentését időben kell megkezdeni, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést a mélyebben fekvő területeken.


Forrás: 24.hu / hirbalaton.hu
Fotó: MTI / Varga György

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom