Júliustól a turizmusban is emelkedik az alkalmi munka közterhe

Júliustól a turizmusban is emelkedik az alkalmi munka közterhe

Tulajdonképpen duplájára emelkedik az állam által az egyszerűsített foglalkoztatásra kivetett közteher, amely újabb kihívások elé állítja az amúgy sem túl rózsás helyzetben lévő hazai vendéglátást – olvasható a turizmus.com-on

Az elmúlt napokban rengeteg szó esett a médiában a magyar kormány által létrehozott rezsivédelmi és honvédelmi alapokról, amelyek lényege, hogy ezek forrását extraprofit-különadókból biztosítsák.

Az állam évi 800 milliárd forint árbevételt tervez ezekből a különadókból, amelyek az idegenforgalmat, vendéglátást sem kerülik el. Már tudni lehet, hogy július 1-jétől drágul a munkáltatók számára az alkalmi munkások foglalkoztatása: idénymunka esetén a munkáltató az eddig 500 forint/nap helyett 1000 forintot, alkalmi munka esetén pedig az eddigi 1000 helyett 2000 forint extraprofitadót kell befizessen az államkasszába.

“Nagy csodák azért nincsenek, az eddigi 500 forint sem volt sok, a megemelt közterhet pedig muszáj lesz kigazdálkodni” – mondta a Turizmus.com-nak Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetsége elnöke. Aztán magyarázatként hozzátette, hogy mivel megugrottak az energiaárak, élelmiszerárak, továbbá az egyéb működtetési és bérköltségek, a drágulások megjelennek az árakban is. Nincs mit tenni, a kialakult helyzetet a szolgáltatónak, de a vendégnek is le kell nyelnie.

Rádóczy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Balatoni régiójának vezetője szerint ebben a helyzetben érdemes átgondolni, átszervezni az üzemeltetési feladatokat és nem feltétlen alkalmi munkavállalással megoldani a várható keresleti igények kielégítését.

“A költségek megugrására már néhány hete áremeléssel kellett válaszolnunk, ez az egyedüli mód a megnövekedett terhek kompenzálására” – magyarázta, hozzátéve, hogy “a közterhek megemelése nem jókor jött, hisz a vendéglátásban extrém munkaerőhiány lépett fel, amit naponta vagyunk kénytelenek átgondolni”.

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás: turizmus.com
Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó

Rick Astley ismét érkezik a Paloznaki Jazzpiknikre

Többek között a Thievery Corporation, a Dirty Loops, az Incognito és Nik West is tiszteletét teszi a követk
Elolvasom

Tovább hevül az ünnepi láz a héten

A karácsonyváró hangulat tovább fokozódik, ami tisztán észrevehető a hét programkínálatán is. Idén motorral
Elolvasom

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT fesztivál házigazdája

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT házigazdája. Mivel az egyetem székhelye, Veszprém Európa Kulturális
Elolvasom