“Kerti budi” kapcsán robbant ki a botrány a balatonalmádi kikötőben

“Kerti budi” kapcsán robbant ki a botrány a balatonalmádi kikötőben

„Tájékoztatjuk kedves Utasainkat, hogy technikai okok miatt a személyhajózás a balatonalmádi kikötőből határozatlan ideig szünetel” – olvasható a Balatoni Hajózási Zrt. honlapján. A hajózási társaság által említett technikai okok azonban nem mindenki számára világosak azonnal. Az ügyet a Telex próbálta meg felgöngyölíteni.

Helyi olvasóik szerint ugyanakkor az egész forrása nem más, mint egy barna bódé, amit Balatonalmádi polgármestere nemes egyszerűséggel csak „kiszuperált kerti budi” jellegű építménynek nevezett a minap a Facebookon.

Az önkormányzat sem érti

Az Öregpark előtti balatoni panorámában egy kivágott fa helyén nemrég bukkant fel a barna bódé, ami állítólag a Bahart új hajópénztára lenne. Miután az Almádia nevű nyilvános facebookos fórumon valaki rákérdezett arra, hogy mi épül a mólón, a város ex-jobbikos, függetlenként megválasztott polgármestere, Kepli Lajos szerdán közölte, hogy az önkormányzat is félig-meddig értetlenül áll a történtek előtt. A Bahart ugyanis előzetesen beadott egy fakivágási kérelmet, építési engedélyt azonban biztosan nem kapott, mert ahhoz az önkormányzattól is be kellett volna szereznie egy településképi véleményt.

Az, hogy ennek ellenére felhúzták a „kerti fáskamrára hajazó” konténert, a polgármester szerint jogosan háborította fel a helyieket.

Bár a móló magánterület, ami a Bahart birtokában van, az építkezés közterülete is érintett. Kepli szerint „áldatlan állapotok” alakultak ki a közeli parkban, amikor a közmű bekötések miatt – szintén engedély nélkül – feltúrták a füvet.

A polgármester a saját Facebook-oldalán még keményebben fogalmazott. Ott nevezte „kiszuperált kerti budi” jellegű építménynek a bódét, amit a tudomása szerint azért húzott fel engedély nélkül a Bahart, mert „nem akart tovább bérleti díjat fizetni a korábbi pénztárépület tulajdonosának”.

A Bahart a balhé kirobbanása után utólagosan benyújtotta az önkormányzathoz a településképi vélemény iránti kérelmét, ezt azonban a város vezetése az engedély nélküli építkezésre hivatkozva elutasította. Csütörtökön aztán Almádi teljes képviselő-testülete, azaz a fideszesként, a függetlenként és a helyi Aranyhíd Polgári Egyesület jelöltjeiként megválasztott képviselők mindegyike a polgármesterrel együtt vonult a mólóra, hogy jelképesen is kézbesítsék a Bahart részére az önkormányzat határozatát.

Ebben a határozatban egyébként Kepli szerint azt a tevékenységet tiltották meg, amelyet tulajdonképpen már elvégzett a Bahart: az engedély nélküli építkezést.

Ezen kívül a város Facebook-oldalára készített videóban drámai zenére vonuló testület tagjai szimbolikusan körbetekerték a bódét egy sárga, „Életveszély, belépni tilos!” feliratú szalaggal. A polgármester szerint az is jelképes, hogy pártállástól függetlenül minden képviselő együtt tiltakozik a bódé ellen minden eszközzel, ígérete szerint egészen addig, amíg azt el nem bontják.
Forrás: Telex
Fotó: Kepli Lajos / Facebook
Hirdetés

Kapcsolódó

Négymillió forintot lopott ivócimborájától egy férfi Füreden

Őrizetbe vétele után gyanúsítottként hallgattak ki egy 33 éves férfit a Balatonfüredi Rendőrkapitányság mu
Elolvasom

Hirdetés

Újabb avar kori sírokra bukkantak a veszprémi elkerülő építése közben

A 8-as főút Veszprémet elkerülő szakaszának kialakítási munkálata közben ismét egy 7.-8. századra tehető te
Elolvasom

Közpark kerülhet a balatonfüredi görög falu helyére

Évek óta van már a füredi önkormányzat begyében a város szégyenfoltjaként is aposztrofált, egykori "görög f
Elolvasom