Két zsilipet már fel is újítottak a Balatonnál

A több, mint ötmilliárdos fejlesztés a Balaton vízminőségének javításáért indult két évvel ezelőtt.

A nagyszabású beruházás egy részét már befejezte a Szabadics Zrt. Felújítják a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyait, a Lesence-rendszeren illetve a kis vízfolyásokon új létesítményeket is építenek – írja a magyarepitok.hu.

2021 tavaszán indult a Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés. A projekt megvalósulásával hosszútávon kezelhetőek a tavat érintő vízminőséget érintő problémák, egyben a Balaton gazdasági potenciáljának megóvását is szolgálja.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg. A beruházás teljes költsége 5,139 milliárd Ft, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként.

Összesen 14 helyszínen zajlik a munka

A beruházás megvalósítója a SZABADICS Építőipari Zrt., amely összesen 14 balatoni vízfolyáson és a Lesence-szűrőmezőn, valamint a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyainál végez új kotrási, műtárgyépítési és felújítási munkát.

A fejlesztés részei:

Lesence rendszer fejlesztése (LOT1)

• KÖV-csatorna (Kétöles patak, Nemesvitai árok, Lesence patak, Lesence szűrőmező helyszíneken): mederstabilizáció, sankolótér, átereszek, monitoring állomások építése.

• Lesence-patak: sankolótér, áteresz, fenékduzzasztó, a Világos-patakot összekötő új csatorna, monitoring állomások építése.

• Tapolca-patak: olajfogó műtárgy felújítása, uszadékfogó rács telepítése.

• Kétöles-patak: olajfogó műtárgy felújítása, monitoring állomás építése.

• Nemesvitai-árok: sankolótér kialakítása, monitoring állomások építése.

• Lesence-szűrőmező: vonalas és felületi kotrások, fenékleürítő műtárgy építése és kivezető bukó műtárgyak felújítása.

Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója (LOT2)

A tó védelmében már korábban is számos intézkedés hajtottak végre: a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer (KBVR) kiépítésével sikerült a Zala vízgyűjtőjéről érkező terhelés jelentős részét visszafogni.

A kisvízfolyásokon létesített torkolati, torkolat-közeli műszaki létesítmények azonban mára feltöltődtek vagy leromlott a műszaki állapotuk, ezért szükségessé vált reaktiválásuk, illetve rekonstrukciójuk.

A mostani projektben a Szabadics Zrt. feladata a vízszintszabályozó 4T és 21T műtárgy teljes körű építészeti, gépészeti és villamos felújítása, a biztonságos és hosszútávon fenntartható üzemeltetés korszerű feltételeinek a megteremtésével.

Kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója (LOT3)

• Eger-víz: mederstabilizáció, áteresz, kőbukó, monitoring állomások és megközelítő út építése.

• Lovasi-séd: meder kotrása, költősziget kialakítása, szádlemez verése, töltéskorona rekonstrukciója. Sankoló és megközelítő út építése. Leeresztő műtárgyak beton felületének ill. az acélszerkezeteinek felújítása. 

• Cinege-patak: mederburkolat rekonstrukciója, új hordalékfogó műtárgy építése, új uszadékfogó rács elhelyezése.

• Kéki-patak: mederburkolat rekonstrukciója, új hordalékfogó műtárgy építése, kezelő lépcsők beépítése, új uszadékfogó rács elhelyezése.

• Burnót-patak: új hordalékfogó műtárgy építése.

• Örvényesi-séd: mederburkolat rekonstrukciója, új hordalékfogó műtárgy építése, régi uszadékfogó rácsok felújítása, ülepítő medence rekonstrukciós kotrása, gázlók, és betonburkolatok felújítása.


A teljes cikk itt olvasható.Forrás: magyarepitok.hu

Kapcsolódó

Kortárs alkotók művei a veszprémi Pannon Várszínházban

Kortárs alkotók műveit mutatják be a veszprémi Pannon Várszínházban a következő évadban, a művek a város,
Elolvasom

Díjazták a TrashArt pályázat alkotásait

A PANNON R(E)GYETEM TRASH ART PÁLYÁZAT kiállításmegnyitóján öt kategóriában hirdették ki a nyertes alkotáso
Elolvasom

Ingyenes interaktív vízisport programok Gyereknapon

Hagyományteremtő, aktív vízisport programokkal várják a keszthelyi, valamint a városba látogató gyermekeket
Elolvasom