Kiapadtak a víz alatti források a Balatonban

Kiapadtak a víz alatti források a Balatonban

A Balaton fenekéről előtörő források régóta képezik már mende-mondák tárgyát. Most, hogy a tó vízszintje kimondottan alacsony, az Index cikke utána járt az igazságnak velük kapcsolatban.

Felvetette ezt Balaton című alapművében a híres geográfus, Cholnoky Jenő is a múlt században, de ő nem igazán hitt abban, hogy léteznek víz alatti források, csak helyi mendemondának tartotta, és kijelentette, hogy a tó vizét nem táplálják a fenekén felfakadó források, kizárólag csak a belehulló csapadék és a belefolyó patakok vize.

Nem tűnik különös elképzelésnek, hogy víz törhet fel a mederből, hiszen a Balaton környéke telis-tele van vízforrásokkal, ezért akár a tó aljáról is fakadhatnak. A híres tudósnak pedig igaza is volt, meg nem is.

Nyomtalanul eltűntek

A Balaton fenekén ugyanis több helyen valóban szivárog a víz. Csakhogy nem elsősorban a déli part mentén, inkább a nyugatin és az északin, viszont már jó pár éve nem találják ezek nyomait, mintha eltűntek volna – mondta az Indexnek Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Korábban ő is kutatott a források után, és rá is bukkant a nyomaikra. Ezek nagyon gyenge vízhozamú, karszteredetű artézi vizek, vagy a befolyók, sédek föld alatti szivárgásai, és meglehetősen nehéz észrevenni őket.

Télen például árulkodó, hogy a források fölött nehezebben fagy be a Balaton a forrásvíz magas szén-dioxid-tartalma következtében, nyáron pedig ugyancsak kis foltokban eltér a környezetéhez képest. Az utóbbi években azonban nyomuk veszett, és nem kizárt, hogy többé nem is találunk mederforrásokat. Valószínűleg az országot sújtó aszály és a kontrollálatlan parti kútfúrások apasztották el őket.

Nem a forrásokat érezzük 

De akkor mik azok a hidegebb-melegebb vízfoltok a Balatonban, ha nem a fenékről felfakadó vizek? A válasz nem nyilvánvaló, mert szabad szemmel szinte észrevehetetlen: a meder homokos alja egyes részeken világosabb, más részeken sötétebb, ezért másképp nyeli el a beeső napsugarakat. A sötétebb foltok például erősebben nyelik el elsősorban az infravörös fényt, ezért jobban felmelegítik a felette hullámzó vízoszlopokat, mint a környező részeken. Bár az északi part mentén akár lehetne is, de nincs szó víz alatti forrásokról, még akkor se, ha határozottan érezni véljük a talpunkkal. Kapcsolódó

Az Indexnek nyilatkozó szakértők eloszlatták a kételyeket.

Nem elég a tartós szárazság, a szokásosnál alacsonyabb vízszint, még a víz alatti források is eltűnnek, mondhatnánk. Ám a valóságban ezek a balatoni források csak elhanyagolható mértékben táplálták a tavat, hiányuk miatt nem fog kiszáradni a Balaton.
Forrás: Index
Fotó: Faludi Imre / MTI

Kapcsolódó

Felfüggesztette működését a szülészet a Keszthelyi kórházban

A meghirdetett állásokra nem jelentkezett elegendő orvos. - - Átmenetileg a szülészet-nőgyógyászati fe
Elolvasom

Több, mint félmilliós fizetést kínál a Lidl a szezon alatt a balatoni üzletek dolgozóinak

A szezon felé közeledve nem árt bebiztosítani a szükséges munkaerőt. - - Közel 200 új munkahely nyílik
Elolvasom

Csopakon bukkantak fel a Lánchíd régi kandeláberei

Mindössze néhány méterre állnak a Balaton-parttól. - - Az alig kétezer fős Csopak a Balaton partjának
Elolvasom