A minőségi koffeinmentes kávé összetételében hasonlít a hagyományos kávéhoz, de a lényeges különbség az, hogy nem tartalmaz koffeint, vagy csak nagyon kevés mennyiséget. Ennek eléréséhez a gyártók speciális folyamatokat alkalmaznak, például a pörköletlen kávébabokat víz és vegyi anyagok, mint az aktív szén és metilén-klorid segítségével gőzölik vagy áztatják.
Érdemes tudni, hogy a koffeinmentes kávé nyomokban tartalmazhat koffeint, ez azonban annyira kicsi mennyiség, hogy észrevehetetlen bármilyen hatása. A jogszabályok szerint a koffeinmentes kávé nem tartalmazhat 0,1%-nál több koffeint, ami egy gramm száraz kávéörlemény esetében körülbelül 1 milligramm koffeint jelent, tehát abszolút elhanyagolható.
A koffeinmentes kávé nem káros az egészségre, ezért bátran fogyasztható. A kávé élénkítő hatásáról azonban érthető módon le kell mondanunk az esetében, az ugyanis a koffeinnek (lenne) köszönhető.
Ami az élvezeti értéket illeti, a koffeinmentes kávék minősége kiváló, és az ízvilág tekintetében teljes mértékben helyettesíti a hagyományos kávét. Bármilyen kávétípus elkészíthető belőle, például a közkedvelt french press kávé is. A koffeinmentes kávé elkészítése a french press kávéfőzőben ugyanúgy történik, mint a hagyományos kávéé, a különbség csupán annyi, hogy koffeinmentes kávét töltünk az eszközbe. A víz hőmérséklete, az áztatási idő pontosan ugyanannyi, így a végeredmény is nagyon hasonló lesz.
Ha szereted a kávét, de a koffein hatásait inkább elkerülnéd, a koffeinmentes kávék ma már kiváló alternatívát jelentenek.