Koffeinmentes kávé: élvezet büntetlenül

Koffeinmentes kávé: élvezet büntetlenül

Sokak szenvedélye a kávé, de az élénkítő hatást nem mindenki szeretné minden esetben megtapasztani. Van, aki érzékeny a koffeinre és nem is fogyaszthatja, mások pedig a nap első felében szívesen veszik, délután és estefelé azonban inkább elkerülnék az éberséget, amit okoz. Szerencsére emiatt a kávézás öröméről nem kell lemondani, ugyanis a koffeinmentes kávék kiváló megoldást kínálnak. A rituálé, az ízvilág ugyanaz, de nem pörgünk fel akkor, amikor nem szeretnénk.

Mit jelent a koffeinmentes kávé?

minőségi koffeinmentes kávé összetételében hasonlít a hagyományos kávéhoz, de a lényeges különbség az, hogy nem tartalmaz koffeint, vagy csak nagyon kevés mennyiséget. Ennek eléréséhez a gyártók speciális folyamatokat alkalmaznak, például a pörköletlen kávébabokat víz és vegyi anyagok, mint az aktív szén és metilén-klorid segítségével gőzölik vagy áztatják.

Érdemes tudni, hogy a koffeinmentes kávé nyomokban tartalmazhat koffeint, ez azonban annyira kicsi mennyiség, hogy észrevehetetlen bármilyen hatása. A jogszabályok szerint a koffeinmentes kávé nem tartalmazhat 0,1%-nál több koffeint, ami egy gramm száraz kávéörlemény esetében körülbelül 1 milligramm koffeint jelent, tehát abszolút elhanyagolható.

Hogyan hat ránk a koffeinmentes kávé?

A koffeinmentes kávé nem káros az egészségre, ezért bátran fogyasztható. A kávé élénkítő hatásáról azonban érthető módon le kell mondanunk az esetében, az ugyanis a koffeinnek (lenne) köszönhető.

Ami az élvezeti értéket illeti, a koffeinmentes kávék minősége kiváló, és az ízvilág tekintetében teljes mértékben helyettesíti a hagyományos kávét. Bármilyen kávétípus elkészíthető belőle, például a közkedvelt french press kávé is. A koffeinmentes kávé elkészítése a french press kávéfőzőben ugyanúgy történik, mint a hagyományos kávéé, a különbség csupán annyi, hogy koffeinmentes kávét töltünk az eszközbe. A víz hőmérséklete, az áztatási idő pontosan ugyanannyi, így a végeredmény is nagyon hasonló lesz.

Ha szereted a kávét, de a koffein hatásait inkább elkerülnéd, a koffeinmentes kávék ma már kiváló alternatívát jelentenek.

Fotó: AnnGaysorn / Shutterstock.com

Kapcsolódó

Főzés a szabadban: a sokoldalú kerti grillezők

Beköszöntött a jó idő és ezzel együtt itt a grillezés szezonja, és ha arra vágyunk, hogy a sütés-főzéssel f
Elolvasom

Mi a Karib-szigetek jellegzetes itala?

A Karib-szigetek elmaradhatatlan eleme, ha szóba kerül, általában megemlítik a kalózokat is, és egykor olya
Elolvasom

Vacsorázz lazán és stílusosan – Íme néhány tipp a megfizethető vacsoraélményhez

Készen állsz rá, hogy külsőddel is feldobd balatoni vacsorátokat? Ráadásul mindezt úgy teheted meg, hogy mé
Elolvasom