Könyörtelen ingatlanháború robbant ki a déli parton

Könyörtelen ingatlanháború robbant ki a déli parton

A 32 hektárt felölelő telek Siófok külterületén két korábbi üzlettárs megromlott viszonya miatt áll most a kereszttűzben.

Tegye fel a kezét, aki korábban hallott Törekiről! Mármint a helyieken kívül. Ma viszont már a fél ország ismeri ezt a Siófokhoz tartozó kistelepülést egy tyúkper (bocsánat: lóper) miatt. Amibe bekapcsolódott a fősodratú média egy része, továbbá néhány neves színész és nemrégiben már az országos politika is. Pedig az ügy jóval egyszerűbb, mint gondolnák. Csak egyvalami fontos: ki jogosult a 32 hektáros terület megvásárlására – olvasható az Indexen.

Van Törekiben (ez egy közigazgatásilag Siófokhoz tartozó minitelepülés) a Jódi hegyen egy 40 hektáros földterület, amelynek egy 32 hektáros része jó ideje vita tárgya. A Töreki központját képező házak csoportját elhagyva ide már csak hepehupás földút vezet, egymást váltják a lekerített karámok, gyümölcsösök, kisebb-nagyobb kertek, legelők. A telkek többségén csűrök és gazdasági épületek, vagy elkezdett, de soha be nem fejezett házak, és néhány tájjellegű, modernebb ingatlan. Ide tényleg már csak az jön, akinek itt van dolga, művelendő földje, vagy el akar bújni a világ elől. A Jódi hegy értéke a tapintható csend, a jó levegő és a madárcsicsergés, a városi szemet nyugtató somogyi dombság részletei, no meg a hegytetőről látható balatoni panoráma. Ez mégsem Tihany. Az északi part büszke települése nemcsak fizikai valójában van távol, hanem a hétköznapi életben is. Itt nincsenek villák, csak tájba simuló építmények és gazdálkodók, még nyári szezonban is csak ritkán találkozik kirándulókkal az ember.  

A vitás birtokon Czinkóczky Csaba és akkori üzlettársa, Einspach Csaba 2017-ben létrehozta a Dharma Lóalapítványt. (Újabb zárójel: a dharma a szanszkrit szavak többárnyalatú jelentéséhez híven az eredeti tart, fenntart, hordoz mellett jelölheti még a következőket is: törvény, vallás, igazság, kötelesség, tan, lényeg, alapelv.)

Lómentők, vadászok, rendőrök

Kutyás járőrök és rendőrhelikopterek szállták meg a Siófok melletti Törekit. A szervezők szerint a jógafesztivál már előre Ozora 2-nek lett kikiáltva.

Mindezt azzal a céllal tették, hogy a földterületen általuk szervezett pszichedelikus jógatábornak hirdetett, de valójában zenei színpadokkal, így jelentős zajjal és szeméttel járó Samsara Fesztivált rokonszenvesebbé tegyék a töreki lakosok előtt, illetve a helyi vadásztársaság tagjait kívül tartsák a területen. Emellett persze a megmentett lovakat – hiszen valójában egy lómenhelyről beszélünk – is szerették, de ez csak egy mellékes körülmény. Einspach elmondása szerint úgy vélték, és nem is alaptalanul, hogy a közvélemény a lómentők vs. vadászok vitájában a lómentők mellé áll majd a vadászokkal és a fesztivált rendszeresen nagy erőkkel látogató rendőrséggel szemben. Mint ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, a Somogy megyei rendőrök rendszeresen tartottak drograzziákat az Ozora 2-nek kikiáltott – egyébként kifejezetten drogmentesnek meghirdetett – Samsarán, a helyi vadásztársaság pedig a területen élő szarvasokat és rókákat féltette a zajtól, valamint a fesztiválozók által otthagyott szeméttől.

Az imázsépítés mellett az alapítvány azért is hasznos volt számukra, mert így az önkormányzati pályázatokon is el tudtak indulni, amivel ugyancsak a jóga, a zene, a tánc és a természet szerelmeseinek kitalált és a területen működtetett Samsara Fesztivál infrastruktúráját erősítették, hiszen a fesztivált hosszú távra tervezték, ahogy a gyerekek táboroztatását is. Merthogy gyerektábor is működött a hangzatos nevű Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp keretében. Amit idővel már Czinkóczky egyedül működtetett, mert viszonya megromlott Einspachhal, a földterület tulajdonosával.

Nem kellenek drogok az igazi pszichedéliához, elég hozzá gyereknek lenni. Egy világra rácsodálkozó kisgyerek kalandjai a Samsara fesztiválon. Vagy a saját fejében.

Szóval, a viszony megromlott Czinkóczky és a jelenleg külföldön dolgozó Einspach között. Odáig mérgesedett a helyzet, hogy Einspach szerint a jó manipulatív készségekkel megáldott és a kormánykritikus médiával remek kapcsolatokat ápoló Czinkóczky lejárató kampányba kezdett ellene, hogy megakadályozza az alapítvány kényszerű költözését. 

Ezért is döntött úgy a tulajdonos, hogy eladja a 32 hektáros földterületet. Ennek a területnek egyébként egy jelentős része erdő, ahova az állatok be sem mehetnek. Ugyanezért az árért az állatoknak sokkal megfelelőbb körülményeket biztosító földet is lehet vásárolni, éppen ezért legalábbis különös az alapítvány minden eszközt bevető ragaszkodása a területhez.  

És itt jön a csavar a történetben. Ugyanis az alapítvány által használt földterületre vevőként Czinkóczky felesége, Berecz Gabriella lehetett volna jogosult. Jó néhány éve ugyanis előszerződést kötöttek a földterület megvásárlására – írja a portál. 

A teljes cikk itt olvasható.Forrás: Index
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Kapcsolódó

Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Nagy fába vágta a fejszéjét a veszprémi Terem bár csapata és (szub)kulturális holdudvara. Augusztus 8 és 11
Elolvasom

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott Kenese Bay Garden Resort &
Elolvasom

Lakatos Márk idén is Fashion Show-val készül a Soundra

A divattervező ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákk
Elolvasom