Közeleg a szúnyoginvázió vége

Több, mint százezer hektárnyi területen zajlik a szúnyoggyérítés a héten, amely elsősorban vízparti településeket érint – számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Dóka Imre közölte, az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt az ország több pontján gyakorlatilag szúnyoginvázió alakult ki. A nagyobb tavak, így a Balatonnál és a Velencei-tónál, valamint folyóknál, főleg az áradó Tiszánál, pedig a szúnyogok számára ideális élőhelyek keletkeztek, ahol tovább tudnak szaporodni.

Dóka Imre felhívta a figyelmet: fontos a lakókörnyezetekben található mikrotenyésztőhelyek felszámolása is, így például öntsük ki a pangó vizet a vödrökből, a cserepekből, söpörjük fel a tócsákat. Aki például esővízzel locsol, annak azt javasolják zárt tartályokban, hordókban tárolják a vizet, hogy a szúnyogok ne férjenek hozzá. A vérszívó rovarok ugyanis egy kicsinyke tócsában is képesek tovább szaporodni: a nyári időjárásban akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, akár több száz is egyszerre.

Mint megtudtuk, a héten Baranya és Somogy megyében kiemelten a Dráva menti településeken, a Duna mentén a mosonmagyaróvári, a győri, a dunaújvárosi és a szekszárdi régióban, a Tisza-tó településein, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú, Csongrád-Csanád és Békés megye számos településén irtják a szúnyogokat. A szakemberek a védekezés során légi és földi úton biológiai irtószerrel, granulátummal kezelik az ártereket. A lakott területeken a már kifejlett szúnyogok ellen hatvan, gépjárműre rögzített berendezéssel védekeznek.Kapcsolódó

A Balatonon is folytatódik a szúnyoggyérítési program

650 településen, az egész országban mintegy 130 ezer hektáros területen zajlik jelenleg szúnyoggyérítés, k
Elolvasom

Különleges fényruhát ölt a szigligeti vár augusztus 20-án

A turisztikai látványosságot az államalapítás ünnepén speciális világítás fogja díszíteni. - A nemzeti
Elolvasom

A régi könyvtárból lehet civilház majd Siófokon

Siófok alpolgármestere, Bardócziné dr. Molnár Anita a siófoki civil szervezetek járványhelyzet utáni első
Elolvasom