Közpark kerülhet a balatonfüredi görög falu helyére

Közpark kerülhet a balatonfüredi görög falu helyére

Évek óta van már a füredi önkormányzat begyében a város szégyenfoltjaként is aposztrofált, egykori “görög falu”. A terület megújításának eddig jogi akadályai voltak, azonban a helyi szabályozási terv módosításával lehetőség nyílna az elhanyagolt szellemváros sorsának rendezésére – olvasható a város honlapján.

A volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, a funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihelyként működik. A terület sorsát évek óta igyekszik megoldani a városvezetés, amely elkötelezett a jelenlegi épületegyüttes teljes felszámolása mellett.

A helyi építési szabályzat módosítását kezdeményezi az önkormányzat, a tervezet jelenleg a partnerségi egyeztetés stádiumában van, ha ez lezárul, a képviselő-testület dönt a négyhektáros terület átminősítéséről. A cél, hogy egy nagyléptékű közhasználatú park jöjjön létre az ingatlanon.

A szabályozási tervezet szerint a terület két besorolást kap, közel 50-50 százalékos arányban közpark illetve kisvárosias lakóterület minősítést. Ennek megfelelően az összesen 4 hektáros területen a jelenlegi 30 százalékos beépíthetőség 10 százalékra csökkenne. Az új szabályozás szerint a teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően.

A közpark körül ölelné a beépíthető területet, ahol egymástól elszórtan lakóépületeket alakítanának ki, ezekben összes körülbelül kilencven lakás kapna helyet. A kisajátítás jelentős összeget emészt fel, ezért is kell – új övezeti besorolással – beépítési lehetőséget biztosítani a terület egy markánsan kisebb részén.

A szabályozási terv módosítása elősegítené tehát a tájidegen terület rendezését, a jelenlegi épületek elbontását.

Az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kell megállapodni. Ebben az esetben csak az adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás lehet a megoldás.

A köztudatba csak görög faluként bevonult négy hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik. Még 1993-ban kezdődött el az építkezés, amelyet aztán hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, de az új üzemeltetők érkezése sem hozott változást. A faluból ugyan Annagora Park majd Sundance Park lett, de a problémák megmaradtak, felszámolták a komplexumot. 2011-től SunCity néven fut a vállalkozás, ám a programok és a bulihoteles szobáztatás évek óta konfliktusforrást jelentenek a városban, kevesen hisznek abban, hogy itt hosszútávon kulturált szórakozónegyed működhetne.Hirdetés

Kapcsolódó

Az Orion űrhajóról mintázták a balatonszéplaki üdülő épületét?

Az urbánus legenda úgy tartja, hogy az itthon is nagyot futott, '60-as évekbeli science fiction sorozat leg
Elolvasom

Hirdetés

Őstenger éled újjá Veszprémben

Új turisztikai attrakciót avattak a veszprémiek. A Sintér-árokban található alagút eddig elhanyagolt falai
Elolvasom

Közeleg a balatoni dugók vége?

A 8-as négysávosítása és a 82-essel történő összekapcsolása mellett a jövőbeli tervek között szerepel egy g
Elolvasom